Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηπατίτιδα: Παγκόσμιος συναγερμός με τα κρούσματα σε παιδιά – «Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Πρέπει να διαβάσετε

Συναγερμός έχει ξεσπάσει για την ηπατίτιδα που «χτυπάει» παιδιά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και από Κέντρα Ελέγχου σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σήμερα δυστυχώς ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο, ενώ την ίδια ώρα ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης μίλησε για μία σπάνια επιπλοκή που δεν μπορούμε να περιορίσουμε, ενώ αναμένεται αύξηση κρουσμάτων.

Ο καθηγητής ανέφερε πως «πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά από συνολικά 12 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έκανε γνωστή τη χώρα από την οποία καταγόταν το παιδί που έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο με την πλειονότητα αυτών – 114 από τις 169 περιπτώσεις – να έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Καμπανάκι και από το ECDC

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας αρχικά ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Την ίδια ώρα εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ , σύμφωνα με το ECDC. «Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Σε εγρήγορση και η Ελλάδα

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, μολονότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κρούσμα, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εκφράζει την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία καθώς, όπως σημείωσε, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις η νόσηση οδήγησε σε μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Την Μ. Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτηςάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας που χτυπά τα παιδιά στο εξωτερικό και στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης στην ΕΡΤ «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ».

Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα, κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, σημείωσε.

Νίκος Τζανάκης: Πού μπορεί να οφείλεται – Οι τρεις πιθανές εκδοχές

Για την ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κυρίως από 2 έως 5 ετών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα».

Όπως είπε, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξαρσης της ασθένειας, αν και όπως φαίνεται οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα τρία από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κοροναϊό, τα πέντε ήταν αρνητικά, τα δύο φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κοροναϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα πέντε ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κοροναϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κοροναϊό σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.

Τα έξι συμπτώματα

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα