Είναι ίσως ένας από τους πιο δημοφιλής εκζητούμενους. Για τον Αλεξάντερ Βίνικ ερίζουν τρεις χώρες: Η Αμερική, η Ρωσία και η Γαλλία.

Ήδη ο Άρειος Πάγος άναψε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, οι οποίες τον ζητούν για ξέπλυμα εκατοντάδων εκατομμυρίων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ σήμερα επικύρωσε την απόφαση του συμβουλίου εφετών για την έκδοση του στη Ρωσία.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, η ελληνική δικαιοσύνη θα ασχοληθεί όμως με ένα ακόμη αίτημα έκδοσης: Αυτό των Γαλλικών αρχών, που τον ζητούν και αυτές για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Mr Bitcoin, ο οποίος εκζητείται από την Ρωσία για το αδίκημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, δήλωσε ενώπιον του συμβουλίου του Αρείου Πάγου ότι επιθυμεί την έκδοσή του στην Ρωσία, η  οποία άλλωστε είναι και χώρα καταγωγής του και πως ό,τι έχει να πει θα το αναφέρει ενώπιον της Ρωσικής δικαιοσύνης.

Η τύχη του Βίνικ εναπόκειται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος και θα αποφασίσει σε ποια χώρα θα τον εκδώσει, αφού ήδη ο Άρειος Πάγος, με προηγούμενη απόφαση του, είπε «ναι» και στο αμερικανικό αίτημα, ενώ εκκρεμεί και το γαλλικό.

Ο συνήγορος του εκζητουμένου κ. Ηλίας Σπυρλιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι  «με την σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μία δυνατότητα παραπάνω να χρησιμοποιήσει, ώστε να αποφασίσει την έκδοση του Βίνικ στην Ρωσία, η οποία άλλωστε είναι και η χώρα καταγωγής του».

Ανοιχτή έρευνα για τον 39χρονο κρατούμενο έχει όμως και η ελληνική δικαιοσύνη με την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να έχει σχηματίσει δικογραφία στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας.

Πηγή: iefimerida.gr