Συνολικά 123 εγχώρια κρούσματα πυρετού του Δυτικού Νείλου, από τα οποία τα 11 ήταν θανατηφόρα, έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα από την αρχή του 2022 μέχρι τις 30 Αυγούστου, αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.
Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με το 2021, καθώς στους πρώτους 11 μήνες της περυσινής χρονιάς είχαν αναφερθεί μόνο 59 κρούσματα και 8 θάνατοι, σύμφωνα με την αντίστοιχη έκθεση του ΕΟΔΥ.
Φέτος όπως και πέρυσι, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, καθώς περίπου το 80% των κρουσμάτων παραμένουν ασυμπτωματικά, και μόνο ένα 20% εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα όπως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα, παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.
Η ασθένεια μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο μέσω των κουνουπιών.
Από τους 123 ασθενείς του 2022, οι 74 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις όπως πυρετό.
Και οι 11 ασθενείς που απεβίωσαν είχαν ηλικία άνω των 77 ετών.
Κρούσματα έχουν καταγραφεί στις μητροπολιτικές και περιφερειακές ενότητες:
- Θεσσαλονίκης (δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Βόλβης, Λαγκαδά).
- Ημαθίας (δήμοι Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Ηρωικής Πόλεως Νάουσας)
- Κιλκίς (δήμοι Κιλκίς, Παιονίας)
- Πέλλας (δήμοι Πέλλας-Σκύδρας)
- Πιερίας (δήμοι Δίου-Ολυμπίου, Κατερίνης, Πύδνας-Κολινδρού)
- Χαλκιδικής (δήμος Νέας Προποντίδας)
- Σερρών (δήμος Βισαλτίας)
- Τρικάλων (δήμος Φαρκαδόνας)
- Λάρισας (δήμοι Τεμπών, Λαρισαίων, Κιλελέρ)
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.