Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
24.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ινδία: Πέθαναν τα δυο πρώτα τσιτάχ που γεννήθηκαν στην χώρα εδώ και πάνω από 70 χρόνια

Πρέπει να διαβάσετε

Δυο μικρά τσιτάχ που γεννήθηκαν από τη μητέρα τους που μεταφέρθηκε πέρυσι στην Ινδία από την Αφρική πέθαναν στο εθνικό πάρκο Κούνο την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο καύσωνας στην περιοχή εκτόξευσε τις θερμοκρασίες στα ύψη.

«Ήταν αδύναμα, λιποβαρή και εξαιρετικά αφυδατωμένα. Τα τσιτσάχ πέθαναν την Πέμπτη παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διάσωσή τους», ανέφεραν οι αρχές του πάρκου. «Το τελευταίο μικρό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και υποβάλλεται σε θεραπεία», είπαν οι αρχές.

Την άφιξη των μεγάλων αιλουροειδών – του ταχύτερου ζώου στη Γη – είχε παρακολουθήσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Ήταν το αποκορύφωμα μιας 13ετούς προσπάθειας για την αποκατάσταση ενός είδους που εξαφανίστηκε από την Ινδία πριν από περίπου 70 χρόνια.

Ήταν η πρώτη φορά που άγρια τσιτάχ μεταφέρθηκαν σε άλλη ήπειρο για να απελευθερωθούν. Έχει εγείρει ερωτήματα από επιστήμονες που λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει την άγρια ζωή της χώρας που κινδυνεύει. Δώδεκα ακόμη τσιτάχ εντάχθηκαν από τη Νότια Αφρική αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023.

Με το 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπινο πληθυσμό της Ινδίας να διεκδικεί τη γη, οι βιολόγοι ανησυχούν ότι τα τσιτάχ δεν θα έχουν αρκετό χώρο για να περιπλανηθούν χωρίς να κινδυνεύουν από αρπακτικά ζώα ή ανθρώπους.

Η χώρα προσχώρησε πέρυσι σε μια δέσμευση του ΟΗΕ (30by30) για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας στο 30% της χερσαίας και ωκεάνιας έκτασης της μέχρι το 2030. Ωστόσο σήμερα λιγότερο από το 6% της επικράτειας της προστατεύεται.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα