Η αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας έστειλε στη Γη φωτογραφίες της Σελήνης. Οι εικόνες δείχνουν τους κρατήρες στη σεληνιακή επιφάνεια να γίνονται όλο και μεγαλύτεροι καθώς το διαστημόπλοιο πλησιάζει.
Το Lander και το Rover του Chandrayaan-3 πρόκειται να φτάσουν στην επιφάνεια στις 23 Αυγούστου. Εάν τα καταφέρει, η Ινδία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει ελεγχόμενη «ήπια προσγείωση» κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης.
Η Ινδική Υπηρεσία Διαστημικών Ερευνών (Isro) είπε ότι όλοι οι έλεγχοι έδειξαν ότι το Chandrayaan-3 είναι «καλά». Έχει επίσης επισημάνει ότι «αυτή είναι η τρίτη διαδοχική φορά που εκτοξεύει με επιτυχία διαστημόπλοιο στη σεληνιακή τροχιά.
Οι επιστήμονες λένε ότι το Chandrayaan-3, το τρίτο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης της Ινδίας, αναμένεται να βασιστεί στην επιτυχία των προηγούμενων αποστολών του στη Σελήνη. Η αποστολή σημειώνεται 13 χρόνια μετά την πρώτη αποστολή της χώρας στη Σελήνη το 2008, η οποία ανακάλυψε την παρουσία μορίων νερού στη στεγνή επιφάνεια της Σελήνης και διαπίστωσε ότι η Σελήνη έχει ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το Chandrayaan-2 εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 2019, αποστολή που ήταν μόνο εν μέρει επιτυχής. Το διαστημικό σκάφος συνεχίζει να κάνει κύκλους και να μελετά τη Σελήνη ακόμη και σήμερα, αλλά το όχημα προσγείωσηςαπέτυχε και συνετρίβη κατά την προσγείωση.
Ο επικεφαλής του Isro, Sreedhara Panicker Somanath, είπε ότι η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας είχε μελετήσει προσεκτικά τα δεδομένα από τη συντριβή του και πραγματοποίησε ασκήσεις προσομοίωσης για να διορθώσει τις δυσλειτουργίες στο Chandrayaan-3, το οποίο ζυγίζει 3.900 κιλά και κόστισε 6,1 δισεκατομμύρια ρουπίες (75 εκατομμύρια δολάρια).
Το σκάφος προσεδάφισης (που ονομάζεται Vikram, από τον ιδρυτή του Isro) ζυγίζει περίπου 1.500 κιλά και φέρει στην κοιλιά του το ρόβερ των 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan, η σανσκριτική λέξη για τη «σοφία». Τώρα που το σκάφος έχει εισέλθει στην τροχιά της Σελήνης, οι επιστήμονες θα αρχίσουν να μειώνουν σταδιακά την ταχύτητα του πυραύλου για να τον φέρουν σε σημείο που θα επιτρέψει μια ήπια προσγείωση.
«Έχουν προγραμματιστεί μια σειρά ελιγμών για τη σταδιακή μείωση της τροχιάς του διαστημικού σκάφους και την τοποθέτηση του πάνω από τους σεληνιακούς πόλους», λέει ο Isro.
Μόλις προσγειωθεί, το εξάτροχο ρόβερ θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση. Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος – η επιφάνεια που παραμένει στη σκιά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του βόρειου πόλου της Σελήνης και οι επιστήμονες λένε ότι σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα νερού σε περιοχές που είναι μόνιμα σκιασμένες.