Για τους πάσχοντες οι ημικρανίες είναι πραγματικό βάσανο με τις κρίσεις να διαρκούν ακόμη και ημέρες επηρεάζοντας την καθημερινότητα, την εργασία και τις κοινωνικές σχέσεις. Οι τρέχουσες θεραπείες απαιτούν χρόνο για να δράσουν. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology αποκαλύπτει ότι ένα νέο φάρμακο, η ατογκεπάντη, που έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορεί, μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από την πρώτη ημέρα λήψης.
Η ατογκεπάντη δείχνει συγγένεια με διάφορους υποδοχείς της οικογένειας υποδοχέων της καλσιτονίνης/του CGRP. Μέσω της αναστολής της δράσης του CGRP, η ατογκεπάντη μειώνει τη φλεγμονή και τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων που προκαλούν την ημικρανία.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από τρεις μεγάλες κλινικές δοκιμές, οι οποίες διερεύνησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ατογκεπάντης σε συνολικά 1.243 ασθενείς με επεισοδιακή ή χρόνια ημικρανία. Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν η άμεση δράση του φαρμάκου, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα ήδη από την πρώτη ημέρα χρήσης.
Στην πρώτη δοκιμή (ADVANCE), μόλις το 12% των ασθενών που έλαβαν ατογκεπάντη παρουσίασαν ημικρανία την πρώτη ημέρα, σε σύγκριση με το 25% όσων έλαβαν placebo. Στη δεύτερη δοκιμή (ELEVATE), το ποσοστό αυτό ήταν 15% για την ατογκεπάντη και 26% για το placebo, ενώ στην τρίτη δοκιμή (PROGRESS), που περιλάμβανε ασθενείς με χρόνια ημικρανία, τα ποσοστά ήταν 51% και 61% αντίστοιχα.
Μετά από στατιστική προσαρμογή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν ατογκεπάντη είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία την πρώτη ημέρα στην πρώτη δοκιμή, 47% λιγότερες πιθανότητες στη δεύτερη και 37% λιγότερες στην τρίτη.
Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ατογκεπάντης ήταν εξίσου εντυπωσιακά, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική του αποτελεσματικότητα στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών. Στις δύο πρώτες κλινικές δοκιμές, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο παρουσίασαν μείωση κατά μία ημέρα με ημικρανία ανά εβδομάδα, συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε placebo.
Στην τρίτη δοκιμή, η οποία περιλάμβανε ασθενείς με χρόνια ημικρανία, οι ημέρες με κρίσεις ημικρανίας μειώθηκαν κατά 1,5 ημέρα την εβδομάδα για όσους έλαβαν το φάρμακο, ενώ στην ομάδα placebo η μείωση ήταν μόλις μία ημέρα την εβδομάδα.
Εκτός από τη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών, οι συμμετέχοντες που έλαβαν ατογκεπάντη ανέφεραν σημαντική βελτίωση στη συνολική ποιότητα ζωής τους. Μειώθηκαν οι επιπτώσεις της ημικρανίας στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία και η κοινωνική ζωή.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Richard B. Lipton, από το Ιατρικό Κολλέγιο Albert Einstein στη Νέα Υόρκη, τόνισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης: «Με τα περισσότερα φάρμακα πρόληψης, χρειάζεται χρόνος για να βρεθεί η σωστή δόση και συχνά απαιτούνται εβδομάδες ή μήνες για να είναι αποτελεσματικά. Αυτό οδηγεί πολλούς ασθενείς να εγκαταλείπουν τη θεραπεία πριν δουν αποτελέσματα. Ένα φάρμακο που δρα γρήγορα και αποτελεσματικά καλύπτει μια μεγάλη ανάγκη».
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη περιλάμβανε κυρίως γυναίκες και άτομα λευκής φυλής, γεγονός που ενδέχεται να περιορίζει τη γενίκευση των ευρημάτων στον γενικό πληθυσμό.