Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
9.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ημερίδα για τον σεισμικό κίνδυνο στο Ρέθυμνο – Τα δεδομένα στην παλιά πόλη προβληματίζουν τους ειδικούς

Πρέπει να διαβάσετε

Ξεκίνησε σήμερα, στο Ρέθυμνο, το διήμερο ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης του κοινού για τον κίνδυνο των σεισμών.

Το πρωί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ομιλητές τους Δρ. Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, τον Χαράλαμπο Φασουλά, Δρ. γεωλόγο, ΕΔΙΠ Π.Κ., έφορο Γεωλογικών Συλλογών ΜΦΙΚ-ΠΚ, την Ερμιόνη Γυαλίτη, γεωλόγο MSc, σύμβουλο του περιφερειάρχη Κρήτης, τον Άριστόδημο Χατζηδάκη, πολιτικό μηχανικό, αναπληρωτή πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τον Σταύρο Καλογιαννάκη, αντιπύραρχο Π.Σ., διοικητή της 3ης ΕΜΑΚ.

Ο κ. Λέκκας στάθηκε ιδιαίτερα στη μελέτη αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου που είχε εκπονηθεί προ πολλών ετών, τονίζοντας πως ο δήμος Ρεθύμνου ήταν πρωτοπόρος σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο μετά από τόσα χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης και εκ νέου ενημέρωση των πολιτών.

«Εκείνο που με φοβίζει ιδιαίτερα, εκτός την παλιά πόλη που οι σεισμικές δράσεις αναμένεται αν είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω των συνθηκών που υπάρχουν, είναι το άγνωστο. Γιατί σε κάθε ένα φαινόμενο και με άρμα την κλιματική κρίση βλέπουμε καινούρια πράγματα που εκδηλώνονται, νέους τύπους κρίσεων, νέους τύπους κινδύνων νέους τύπους καταστροφών. Σε πολύ πιο μεγάλη έκταση, σε περιοχές που δεν το περιμέναμε με πολύ μεγαλύτερο εύρος καταστροφών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και συμπλήρωσε:

«Καλούμαστε να εφαρμόσουμε μεθοδολογίες και τεχνικές που θα μας πάνε μπροστά αλλά και να φανταστούμε το απρόσμενο. και αυτά πρέπει να τα διατυπώνουμε ως σενάρια και να σχεδιάζουμε με βάση αυτά.»

«Πρέπει να ενημερωθούμε πάλι και να ευαισθητοποιηθούμε ξανά για το ζήτημα του σεισμικού κινδύνου» σημείωσε ο Αριστόδημος Χατζηδάκης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε πως από την εκπόνηση της τελευταίας μελέτης «έχουν αλλάξει πολλά στην πόλη και κυρίως στην παλιά πόλη που λόγω της παλαιότητας των κτιρίων είναι και η πιο ευάλωτη σε θέμα επικινδυνότητας», συμπληρώνοντας πως πέρα από τα παλιά κτίρια υπάρχει κίνδυνος λόγω του πυκνού αστικού ιστού ο οποίος δεν έχει δρόμους διαφυγής.

Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι καθώς στο πλαίσιο της προηγούμενης μελέτης είχε διανεμηθεί χάρτης στον οποίο αποτυπώνονταν οι ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού, ωστόσο πλέον η ζωή στο Ρέθυμνο έχει αλλάξει καθώς εκεί διαμένουν πλέον ιδιαίτερα κατά την τουριστική σεζόν πολλοί ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την πόλη. «Είναι μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι ο κόσμος που ζει εδώ δεν έχει καμιά εξοικείωση με την πόλη, δεν μπορεί αν νοικιάζει κάποιος κάτι εδώ και να μην ξέρει που πέφτει η πιο κοντινή πλατεία, πρέπει κάποιος να του το πει», δήλωσε.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση των κτιρίων στην παλιά πόλη. «Οι οικοδομές του ιστορικού κέντρου είναι πολύ τρωτές αφού είναι λιθόδμητες, έχουν υποστεί πάρα πολλές μετατροπές στη διάρκεια της ζωής τους, ανεξέλεγκτες τροποποιήσεις», τόνισε και σημείωσε πως είναι δύσκολο να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις καθώς η παλιά πόλη είναι παράλληλα ένα προστατευμένο αρχαιολογικά σύνολο. «Δεν μπορείς να κάνεις όποιες τροποποιήσεις θέλεις».

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Ρεθύμνης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνης και ο δήμος Ρεθύμνης, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών μετά από σεισμική δραστηριότητα, με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων Ρέθυμνο 2022».

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει εκδήλωση επιφανειακής σεισμικής δόνησης με μέγεθος 6R στην πόλη του Ρεθύμνου, κατάρρευση στέγης κτιρίου και εγκλωβισμό δύο ατόμων, οι οποίοι αγνοούνται.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα