Υπό έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, βρίσκεται η εταιρεία ιατρικής νευροτεχνολογίας Neuralink του Ίλον Μασκ μετά από καταγγελίες για βεβιασμένα θανατηφόρα πειράματα σε ζώα.
Συγκεκριμένα, οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και εργαζόμενοι στην εταιρεία, κατήγγειλλαν βιαστικά και απρόσεχτα πειράματα σε ζώα που οδηγούν σε άσκοπο βασανισμό ή στον θάνατο τους.
Η Neuralink βιάζεται – καθώς έχει πέσει έξω στο αρχικό χρονοδιάγραμμα της – να αναπτύξει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα, το οποίο προβάλλεται ως «θαυματουργή» λύση που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, στους παράλυτους να περπατήσουν και στους τυφλούς να ξαναβρούν την όραση τους. Ο Μασκ – ως συνήθως – έχει δώσει εντυπωσιακές υποσχέσεις και πιέζεται να εμφανίσει κάποια απτά αποτελέσματα, κάτι που φαίνεται πως έχει επίπτωση στον τρόπο που η εταιρεία διεξάγει την έρευνα της με πειραματόζωα.
Η ομοσπονδιακή έρευνα, που για πρώτη φορά έγινε τώρα γνωστή από αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, πραγματοποιείται από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μετά από αίτημα ομοσπονδιακού εισαγγελέα, ο οποίος εξετάζει κατηγορίες για παραβίαση από τη Neuralink της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.
Η έρευνα έρχεται εν μέσω διαμαρτυριών από το προσωπικό της εταιρείας ότι δέχεται πιέσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο Ίλον Μασκ να επιταχυνθούν τα πειράματα και η ανάπτυξη του εγκεφαλικού εμφυτεύματος, κάτι που έχει ως συνέπεια ολοένα περισσότερα ζώα να σκοτώνονται τον τελευταίο καιρό. Μέχρι στιγμής ούτε ο Μασκ ούτε η εταιρεία έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα με τις καταγγελίες.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ζώα (πλην τρωκτικών) έχουν από το 2018 μέχρι σήμερα θανατωθεί στο πλαίσιο των πειραμάτων της Neuralink, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 280 πρόβατα, χοίροι και μαϊμούδες. Μερικοί νυν και πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας καταγγέλλουν ότι οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από όσοι χρειάζονται και οφείλονται στις υπερβολικές απαιτήσεις του Μασκ, οι οποίες συχνά οδηγούν σε βιασύνη και λάθη τους αγχωμένους ερευνητές που εργάζονται υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης, καθώς άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως η Synchron, φαίνεται να κάνουν ταχύτερη πρόοδο στο ίδιο πεδίο των εγκεφαλικών ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων. Ορισμένοι ερευνητές έχουν εγκαταλείψει τη Neuralink, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, λόγω ακριβώς των ανησυχιών τους για τον τρόπο που γίνονται οι μελέτες στα ζώα και τα ζητήματα βιοηθικής που εγείρουν.
Ο Μασκ, ο οποίος ήδη έχει μεγάλους πονοκεφάλους με την πανάκριβη εξαγορά και την θυελλώδη αναδιοργάνωση του Twitter (που έχει οδηγήσει σε μαζική απόλυση και εθελοντική φυγή στελεχών και εργαζομένων), βιάζεται να ξεκινήσει δοκιμές του εμφυτεύματος σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους έξι μήνες και ευελπιστεί να πάρει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το προϊόν του.