Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηλεκτρονικά η άδεια για επένδυση σε ΑΠΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε κατάργηση της άδειας παραγωγής για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και αντικατάστασής της με μια απλή βεβαίωση που θα παρέχεται στον επενδυτή ηλεκτρονικά μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο τη διευκόλυνση της αδειοδότησης και την επιτάχυνση των επενδύσεων.

Eπιδίωξη του υπουργείου με την πρόταση που παρουσίασε, χθες, η γενική γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των ΑΠΕ, είναι να εκκαθαριστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι περίπου 1.900 αιτήσεις που εκκρεμούν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δεδομένου ότι σήμερα οι χρόνοι εξέτασης από τη ΡΑΕ των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για έκδοση άδειας παραγωγής υπερβαίνουν τους 18 μήνες. Σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν υποβληθεί από το 2016 εκκρεμούν οι 1.891. Κεντρικός άξονας της πρότασης του υπουργείου είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης άδειας παραγωγής με μια βεβαίωση καταχώρισης στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο επενδυτής θα μπορεί μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος να πάρει βεβαίωση άμεσα, ακόμη και αυθημερόν με την κατάθεση του αιτήματος. Το πληροφοριακό σύστημα θα «πετάει» αυτομάτως έξω αιτήματα που αφορούν περιοχές κορεσμένου δικτύου ή περιοχή που έχει καλυφθεί ήδη από άλλον επενδυτή. Από την ημέρα που θα πάρει τη βεβαίωση ο επενδυτής υποχρεούται σε διάστημα έξι μηνών να υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Από τη στιγμή που θα εγκριθεί η ΑΕΠΟ θα πρέπει εντός δύο μηνών να υποβάλει αίτημα οριστικής προσφοράς σύνδεσης με το δίκτυο. Η κ. Σδούκου ενημέρωσε επίσης τα μέλη της Επιτροπής ότι στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί άμεσα –σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής– ένα ενιαίο, διαλειτουργικό σύστημα στο οποίο θα «τρέχουν» όλα τα σκέλη της αδειοδότησης των ΑΠΕ, από το αρχικό στάδιο που είναι η άδεια παραγωγής έως το τελικό στάδιο που είναι η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Τα μέλη της επιτροπής έχουν προθεσμία για την υποβολή παρατηρήσεων μέχρι τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. Η τελική ρύθμιση θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για σειρά περιβαλλοντικών και χωροταξικών θεμάτων το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου. Από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που καταρτίζεται αυτή την περίοδο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση του μεριδίου τους στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας στο 35% το 2030 από περίπου 18% σήμερα. Τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) παρουσίασε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στη 10η συνάντηση της ολομέλειας του Διεθνούς Οργανισµού Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΙRENA) που πραγματοποιήθηκε στο Αμπου Ντάμπι το διήμερο 11-12 Ιανουαρίου. Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη στήριξη του Οργανισμού για την υλοποίηση του εθνικού ενεργειακού στόχου, ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον γενικό διευθυντή του IRENA κ. Φραντσέσκο Λα Καμάρα ζήτησε την εμπλοκή του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε projects του Οργανισμού.

Ο EastMed

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο κ. Θωμάς είχε συνάντηση με την επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Kadri Simson, με την οποία συζήτησε τους όρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Green Deal καθώς και την πορεία των ελληνικών ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI), συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Ο EastMed, η πρόοδος της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και η ενεργειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του κ. Θωμά με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα Frank Fannon.

Πηγή: kathierini.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα