Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηλεκτρική ενέργεια: Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξαγωγική δύναμη στην ηλεκτρική ενέργεια αναδεικνύεται η Ελλάδα για τη χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) οι εξαγωγές ρεύματος το 2024 και ειδικότερα από την 1 Ιανουαρίου έως και την 1 Νοεμβρίου, διαμορφώθηκαν στις 5,7 ΤWh (τεραβατώρες), αυξημένες κατά 76 %, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (3,2 ΤWh).  Την ίδια περίοδο, οι συνολικές καθαρές εισαγωγές έπεσαν στις 1,2 ΤWh, μειωμένες κατά 77,3% σε σχέση με τις 5,1 ΤWh του 2023.

Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται ότι ξεπέρασε φέτος τον στόχο που έχει τεθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βάσει του οποίου σε μια δεκαετία, ήτοι το 2035,  η χώρα θα πρέπει να εξάγει 3,5 TWh ετησίως «πράσινου» ρεύματος καθώς το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τότε το 95,6%.

Για τις  εξαγωγές πράσινου ρεύματος το 2045 ο πήχης έχει μπει στις 11 TWh. Μια εξέλιξη που αναμένεται να ρίξει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς, όπως αναφέρουν οι μελετητές του ΙΕΝΕ «το πολύ υψηλό ποσοστό εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα είναι εκείνο που δημιουργεί τάσεις εξάρτησης, ενώ επιβαρύνει τα οικονομικά του συστήματος και συμβάλλει στην άνοδο της τιμής για τον μέσο καταναλωτή».

Περισσότερες ΑΠΕ και φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή

Όσον αφορά στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2024, σε σύγκριση με το   2023, καταγράφηκε αυξημένη χρήση φυσικού αερίου (39% από 34%) και ΑΠΕ (48% από 37%) καθώς και σημαντική πτώση στη  χρήση υδροηλεκτρικών (5% από 7%), λιγνίτη (3% από 9%) και  στις καθαρές εισαγωγές (5% από 13%).

Επίσης,  η έκθεση του ΙΕΝΕ για τις τάσεις στον ενεργειακό τομέα το πρώτο δεκάμηνο του 2024 αναδεικνύει ως σημαντικό πρόβλημα την απορριπτόμενη «πράσινη» ενέργεια,  λόγω της χαμηλής ζήτησης και της αδυναμίας του συστήματος να απορροφήσει την ηλεκτροπαραγωγή των  φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, κατά τη διάρκεια της ημέρας και προκειμένου να αποτραπεί ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ.

Η Ελλάδα φαίνεται ότι ξεπέρασε φέτος τον στόχο που έχει τεθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βάσει του οποίου σε μια δεκαετία, ήτοι το 2035,  η χώρα θα πρέπει να εξάγει 3,5 TWh ετησίως «πράσινου» ρεύματος καθώς το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τότε το 95,6%.

Αύξηση των εισαγωγών αερίου

Σχετικά με τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας το πρώτο δεκάμηνο του  2024  ανήλθαν σε 51,9 TWh, αυξημένες κατά 14% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Από αυτές οι  13,2 TWh ή 25% εισήχθησαν μέσω της Αγίας Τριάδας (LNG μέσω του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα) ενώ 28,2 TWh ή 54% μέσω του Σιδηροκάστρου (ρωσικό αέριο). Επίσης, ένα  20% εισήχθη μέσω της Νέας Μεσημβρίας (αζέρικο αέριο) και  1%  μέσω της Αμφιτρήτης, που ουσιαστικά αποτελεί το νέο σημείο εισόδου του FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Η συνεισφορά του LNG ήταν  σαφώς μικρότερη λόγω των  ανταγωνιστικών τιμών του εισαγόμενου ρώσικου αερίου μέσω αγωγών. «Το πρώτο  δεκάμηνο του 2024 το ρωσικό φυσικό αέριο έφτασε τουλάχιστον το 59,1% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα. Το υψηλό  μερίδιο οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, καθώς οι εισαγωγές ρωσικού LNG ήταν μηδενικές για τους περισσότερους μήνες του 2024 (Μάρτιο-Αύγουστο), με εξαίρεση τους πρώτους δύο μήνες και τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν να καταγράφονται ξανά εισαγωγές», αναφέρει η έκθεση του ΙΕΝΕ.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα