Αφρικανοί ηγέτες που εμπλέκονται στην προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ζήτησαν να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων ώστε να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής χθες Πέμπτη.
Η ομάδα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για να αποδεσμευτούν 200.000 τόνοι ρωσικών σιτηρών αποκλεισμένοι σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Βίνσεντ Μαγκουένα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα.
«Οι ηγέτες κάλεσαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, ώστε να επιτραπεί έτσι η αναβίωση και η πλήρης εφαρμογή» της συμφωνίας για τις εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, είπε ο κ. Μαγκουένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ και επέτρεπε η Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω Μαύρης Θάλασσας, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής των σιτηρών στις αγορές, πλήττοντας σκληρά τις φτωχότερες χώρες.
Η Μόσχα απαιτεί εγγυήσεις για την τήρηση χωριστής συμφωνίας που αφορά τις δικές της εξαγωγές, ιδιαίτερα λιπασμάτων.
Την έκκληση να ικανοποιηθούν κάποιες από τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου απηύθυναν ο κ. Ραμαφόσα και άλλοι έξι αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κι ο πρόεδρος της Σενεγάλης, ο Μακί Σαλ, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον κ. Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο κ. Μαγκουένα.
Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στρατός σφυροκοπεί λιμάνια στην περιφέρεια της Οδησσού, κρίσιμα για τις εξαγωγές σιτηρών.
Η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη συμμετέχουν σε διπλωματική πρωτοβουλία επτά κρατών της Αφρικής που ελπίζουν να επιτύχουν τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων.