Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ιερά Σινδόνη: Ψηφιακό ομοίωμά της θα εκτίθεται για προσκύνημα μετά το Πάσχα

Πρέπει να διαβάσετε

Η περιπέτεια της Ιεράς Σινδόνης, δηλαδή του υφάσματος με το νεκρικό αποτύπωμα που, κατά μία εκδοχή τουλάχιστον, θεωρείται ως το σάβανο του Ιησού Χριστού, συνεχίζεται και εντείνεται στην ψηφιακή εποχή. Και με δύο τρόπους τουλάχιστον: Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανασύνθεση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης της ακριβούς μορφής του νεκρού ο οποίος άφησε το ίχνος του στο ύφασμα. Ο δεύτερος αφορά στο προσκύνημα ενός ψηφιακού ομοιώματος της Ιεράς Σινδόνης.

 

Συγκεκριμένα, τις ημέρες μετά από το Πάσχα, από τις 28 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί η δημόσια έκθεση, όχι της αυθεντικής αλλά ενός πανομοιότυπου ψηφιακού αντιγράφου της Ιεράς Σινδόνης για τα πλήθη των προσκυνητών τα οποία αναμένεται να συρρεύσουν στην κεντρική πλατεία του Τορίνου, την Πιάτσα Καστέλο.

Η e-Ιερά Σινδόνη θα εκτίθεται σε ένα μεγάλο τραπέζι, το οποίο θα βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο αντίσκηνο. Στην τράπεζα που θα φιλοξενήσει τον ψηφιακό σωσία του περίφημου νεκροσέντονου, οι πιστοί θα έχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να ψηλαφήσουν -εικονικά βεβαίως- κάθε λεπτομέρεια του κειμηλίου, όπως το πρόσωπο, το ακάνθινο στεφάνι, τα σημάδια της σταύρωσης κ.λπ.

Ιερά Σινδόνη: Ψηφιακό ομοίωμά της θα εκτίθεται για προσκύνημα μετά το Πάσχα

 

Παράλληλα, μέσα στην τέντα της Σινδόνης, θα λειτουργεί η έκθεση «Πρόσωπα εντός του Προσώπου», δηλαδή μια συλλογή από πορτραίτα και εικόνες, με θέμα το πρόσωπο του Ιησού, όπως αυτό διακρίνεται στην ίδια την Ιερά Σινδόνη αλλά και στους ανά τους αιώνες προσκυνητές.

Αφού ολοκληρωθεί το προσκύνημα, η ψηφιακή εκδοχή της Ιεράς Σινδόνης θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω διαδικτύου, ενώ η πρωτοβουλία πίσω από την όλη προσπάθεια να δοθεί η Ιερά Σινδόνη στο ευρύ κοινό -έστω και σαν ψηφιακή ρέπλικα, εντάσσεται στον εορτασμό του Ιερού Έτους 2025 για τους καθολικούς.

Ιερό ΑΙ

Ως προς την ανασύνθεση του πραγματικού προσώπου που ετάφη τυλιγμένο με τη σινδόνη, σήμερα χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει η πιο πιστή προσέγγιση στη μορφή του νεκρού. Η πλατφόρμα ΑΙ Midjourney, εκτελώντας μία παραγγελία του βρετανικού ταμπλόιντ Daily Express, ανέλυσε κάθε χιλιοστό της αυθεντικής Ιεράς Σινδόνης, όπως αυτή φυλάσσεται από το 1578 στον καθεδρικό ναό του Ιωάννου του Βαπτιστή στο Τορίνο.

Το αποτέλεσμα είναι, ομολογουμένως, εντυπωσιακό, παρόλο που η ανδρική μορφή που αναδύθηκε μοιάζει θλιμμένη. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου πάντως, ταιριάζουν απολύτως στην παραδοσιακή αντίληψη της χριστιανικής εικονοποιίας: Ένας αδύνατος άνδρας, με μαλλιά μακριά ως τους ώμους, περιποιημένη γενειάδα και λυπημένο βλέμμα.

Η αιώνια διαμάχη

Γύρω από το θεμελιώδες ζήτημα, δηλαδή εάν όντως απεικονίζεται ο Ιησούς ή όχι στο πιο πολυσυζητημένο κομμάτι υφάσματος στην ανθρώπινη ιστορία, υπάρχει μια ανοιχτή διαμάχη αιώνων.

Τον Αύγουστο του 2024 Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική με ακτίνες Χ, προκειμένου να χρονολογήσουν με ακρίβεια το υλικό της Ιεράς Σινδόνης. Οι ειδικοί αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύφασμα φτιάχτηκε την εποχή που έζησε ο Ιησούς Χριστός.

Η Ιερά Σινδόνη, η οποία από το 1578 φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό του Τορίνο, είναι ένα μακρόστενο κομμάτι λινού υφάσματος, διαστάσεων 4,3 επί 1,1 μ. Η ύφανσή του, από ίνες λιναριού, ακολουθεί το σχήμα του ψαροκόκαλου. Η ανάλυση των υλικών επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού, παρόλο που ορισμένοι επιστήμονες χρονολογούσαν την Ιερά Σινδόνη στον Μεσαίωνα.

Το 1988, μία διεθνής ομάδα μελετητών, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα, ανέλυσε ένα μικρό τμήμα της Σινδόνης. Η ανάλυση αυτή έδειξε ότι το φερόμενο ως σάβανο του Θεανθρώπου, πιθανότατα υφάνθηκε αιώνες μετά από τη Σταύρωση, μεταξύ του 1260 και του 1390 μ.Χ.

Εντούτοις, η τελευταία μελέτη των Ιταλών επιστημόνων υποστήριξε ότι οι συνθήκες διατήρησης του υφάσματος ενδέχεται να περιορίζουν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της εξέτασης με ραδιοάνθρακα.

Για τη νέα μελέτη οι επιστήμονες από το Ιταλικό Ινστιτούτο Κρυσταλλογραφίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, χρησιμοποίησαν την τεχνική σκέδασης ευρείας γωνίας ακτίνων Χ (WAXS). Η εν λόγω τεχνική υπολογίζει τη φυσική επίδραση του χρόνου στην κυτταρίνη του λιναριού, προσεγγίζοντας τη χρονολογία παραγωγής του.

Η ομάδα εξέτασε με ακτίνες Χ έξι μικρά δείγματα από το ύφασμα της Σινδόνης του Τορίνου, με σκοπό την ανακάλυψη μικρών λεπτομερειών της δομής του λινού και των μοτίβων της κυτταρίνης. H κυτταρίνη αποτελείται από μακριές αλληλουχίες μορίων γλυκόζης, οι οποίες διασπώνται με τον χρόνο, μαρτυρώντας την ηλικία ενός ενδύματος.

Για τη χρονολόγηση της Σινδόνης, η ομάδα αξιοποίησε ορισμένες παραμέτρους της ηλικίας, μεταξύ των οποίων είναι η θερμοκρασία και η υγρασία, οι οποίες προκαλούν έντονη διάσπαση της κυτταρίνης.

Επίσης, η ομάδα συνέκρινε το σάβανο με δείγματα από άλλα λινά που υφάνθηκαν μεταξύ του 1260 και του 1390 μ.Χ., χωρίς όμως να ανακαλύψουν κάποια αντιστοιχία. Αντιθέτως, όλες οι ενδείξεις επιρρωνύουν την άποψη ότι η Ιερά Σινδόνη είναι αυθεντική και, αν μη τι άλλο θα μπορούσε κάποιος να πιστεύει πως κάλυψε τον νεκρό Ιησού μετά από την Αποκαθήλωσή του από το σταυρό του μαρτυρίου.

O κύριος συγγραφέας της μελέτης, Liberato De Caro, σε δήλωσή του εξήγησε ότι, η μελέτη του 1988 λογικά πρέπει να θεωρηθεί λάθος, επειδή «κατά κανόνα, τα δείγματα από υφάσματα υπόκεινται σε κάθε μορφής μόλυνση, η οποία είναι αδύνατον να απομακρυνθεί εντελώς από το χρονολογούμενο δείγμα. Αν δεν έχει προηγηθεί σχολαστικός καθαρισμός του δείγματος, η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 δεν είναι αξιόπιστη».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα