Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΙEA: Ο ενεργειακός πόλεμος Ευρώπης – Ρωσίας δεν έχει τελειώσει

Πρέπει να διαβάσετε

Η Ευρώπη δεν έχει κερδίσει ακόμη τον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού ΕνέργειαςΦατίχ Μπιρόλ, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να παραμείνουν προσηλωμένες στη διατήρηση και ενίσχυση του εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η ΕΕ κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγει μια ολοκληρωτική ενεργειακή κρίση μετά την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία το προηγούμενο διάσημα πυροδότησε φόβους για εκτεταμένες ελλείψεις και διακοπές ρεύματος, ο επόμενος χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση εάν η Ευρώπη έχει πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Η Ευρώπη κέρδισε τη μάχη

«Η Ρωσία έπαιξε το ενεργειακό χαρτί της και δεν κέρδισε…, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Ευρώπη έχει ήδη κερδίσει την ενεργειακή μάχη», δήλωσε ο Μπιρόλ στους FT.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε καλή δουλειά, [η στρατηγική της] είχε μεγάλη επιτυχία. Αλλά, το να έχει υπερβολική σιγουριά για τον επόμενο χειμώνα είναι επικίνδυνο και είναι καιρός να συνεχιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες για το 2023».

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 85% από τα «κόκκινα» των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα που έφτασαν τον Αύγουστο, καθώς οι προσπάθειες για προμήθεια εναλλακτικών πηγών, η διατήρηση των υπαρχουσών  προμηθειών και οι καλές καιρικές συνθήκες άφησαν πολύ υψηλά αποθέματα στις αποθήκες πλησιάζοντας στο τέλος του χειμώνα.

Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν

Ο Μπιρόλ είπε ακόμη ότι την ώρα που η Ευρώπη «μετακινούσε βουνά» για να διασφαλίσει ότι θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες και περιέκοψε τα έσοδα της Μόσχας με τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να χάσει την προσήλωσή της στη διατήρηση ή στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Μερικά από τα επιτεύγματα που έγιναν για την καθαρή ενέργεια και τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας είναι καλά, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση. Είχαμε τη βοήθεια του ήπιου καιρού. Κερδίσαμε λίγο χρόνο, που είναι ζωτικής σημασίας, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν», προειδοποίησε οι επικεφαλής του ΙΕΑ.

Ο ίδιος έχει ήδη επισημάνει το ενδεχόμενο η Ρωσία να περικόψει και το τελευταίο 20% του προπολεμικού φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας, ενώ ο ανταγωνισμός για θαλάσσιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να ανοίγει και να έχει μεγάλες ενεργειακές ανάγκες.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι πιο δύσκολη και θα δοκιμάσει την ικανότητα της Ευρώπης να αποφύγει τις ελλείψεις σε περίπτωση που ο επόμενος χειμώνας αποδειχθεί ιδιαίτερα κρύος.

Υπογράμμισε, πάντως, πως παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας –ώστε να εξοικονομηθεί αέριο για θέρμανση και βιομηχανία- οι εκπομπές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,5% το 2022 λόγω της χαμηλότερης χρήσης φυσικού αερίου και της θερμής πρώτης περιόδου του χειμώνα.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα