Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΙΕΑ: Η Κίνα έχει τον τελευταίο λόγο για τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα

Πρέπει να διαβάσετε

Όχι μόνο να φτάσει φέτος στην κορύφωσή της, αλλά και να μειωθεί κατά περίπου 2% σε βάθος τριετίας θα μπορούσε η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα, υπό την προϋπόθεση της τήρησης από την Κίνα των εξαγγελιών για εισαγωγή περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυό της.

Αυτό ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος για πρώτη φορά προβαίνει σε πρόβλεψη για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για άνθρακα.

Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση του οργανισμού για την αγορά άνθρακα, η ζήτηση βρίσκεται σε τροχιά κορύφωσης στους 8,54 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους (ή 9,4 δισεκατομμύρια τόνους) φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8,42 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων που σημειώθηκε το 2022.

Αναμένει, ακόμη, ότι η ζήτηση θα αρχίσει να μειώνεται το 2024 και θα μειωθεί κατά 2,3% μέχρι το τέλος του 2026, με τον Keisuke Sadamori, διευθυντή ενεργειακών αγορών και ασφάλειας του IEA να κάνει λόγο για «ξεκάθαρο στον ορίζοντα σημείο καμπής για τον άνθρακα».

«Έχουμε δει μειώσεις της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα ορισμένες φορές, αλλά ήταν σύντομες και προκλήθηκαν από έκτακτα γεγονότα όπως η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ή η κρίση της Covid-19», πρόσθεσε. «Αυτήν τη φορά», είπε, «φαίνεται διαφορετική, καθώς η πτώση είναι πιο διαρθρωτική, καθοδηγούμενη από την τρομερή και διαρκή επέκταση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας».

Περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας δυναμικότητας ΑΠΕ που θα μπει στο δίκτυο παραγωγής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι στην Κίνα, η οποία αυτήν τη στιγμή αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας.

Η Κίνα έχει τον τελευταίο λόγο

Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η ζήτηση άνθρακα θα έχει μειωθεί φέτος σε όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες, λόγω της βουτιάς ρεκόρ της τάξης του 20% τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ζήτηση μεταφέρεται ανατολικά και προβλέπεται ότι θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 5% στην Κίνα φέτος και κατά περισσότερο από 8% στην Ινδία, λόγω της έντονης αύξησης των αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια και της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ συνολικά ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης της ζήτησης άνθρακα τα επόμενα τρία χρόνια, ο ρόλος της Κίνας θα είναι καθοριστικός και συγκεκριμένα η ικανότητά της να επεκτείνει τη χρήση καθαρής ενέργειας.

«Η διαθεσιμότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι μια βασική μεταβλητή βραχυπρόθεσμα, καθώς ο άνθρακας χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο όταν η υδροηλεκτρική ενέργεια υπολειτουργεί στην Κίνα», σημειώνει ο οργανισμός στην έκθεσή του, προσθέτοντας ότι η Κίνα «θα έχει τον τελευταίο λόγο».

Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, υποσχόμενος να «αναπτύξει δυναμικά νέα και καθαρή ενέργεια» και να ελέγξει αυστηρά τη χρήση άνθρακα.

Με στόχο τη μείωση της πυκνότητας των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων γνωστών ως PM2,5 κατά 10% έως το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, το σχέδιο απαιτεί ενεργότερη συμμετοχή των μη ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη μεταφορά περισσότερων εμπορευμάτων σε όλη τη χώρα σιδηροδρομικώς και μέσω πλωτών οδών και όχι οδικώς.

Πηγήot.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα