Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
18.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηχομονωτικούς ιστούς υφαίνουν οι αράχνες για να προστατεύονται από τους θορύβους της πόλης

Πρέπει να διαβάσετε

Ο αστικός θόρυβος, όπως αυτός που προκαλείται από την κυκλοφορία, τα αεροπλάνα και τις εργασίες στις οικοδομές, αναγκάζει ορισμένες αράχνες να υφαίνουν ηχομονωτικούς ιστούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι αράχνες είναι γνωστό ότι λαμβάνουν πληροφορίες για τους θηρευτές, τα θηράματα, τους πιθανούς συντρόφους και το ευρύτερο περιβάλλον τους μέσα από τις δονήσεις που μεταφέρονται από τους ιστούς τους. Οι αράχνες που υφαίνουν χωνοειδείς ιστούς, τους συνδέουν με επιφάνειες όπως δέντρα, βράχους και κτίρια, οι οποίες λειτουργούν ως αγωγοί για τις ηχητικές δονήσεις, αναφέρει ο Independent.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στο Λίνκολ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, υποδηλώνουν ότι οι αράχνες μπορεί να υφαίνουν σκόπιμα τους ιστούς τους με διαφορετικό τρόπο για να διαχειρίζονται τον θόρυβο του περιβάλλοντος και να λαμβάνουν κρίσιμες αισθητηριακές πληροφορίες.

Διαφορές στις αράχνες της πόλης και της υπαίθρου

Οι μεμονωμένοι ιστοί μεταδίδουν τις δονήσεις με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το αν η αράχνη προέρχεται από αστικό ή αγροτικό περιβάλλον.

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που ανακαλύψαμε είναι ότι οι αστικές και οι αγροτικές αράχνες αντιδρούν διαφορετικά όταν βρίσκονται σε θορυβώδες περιβάλλον», δήλωσε η Brandi Pessman, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η προηγούμενη έκθεση μιας αράχνης στον περιβαλλοντικό θόρυβο, και ίσως η γενετική της σύσταση, διαμορφώνουν την ευελιξία της στην κατασκευή ιστών. «Αυτό σημαίνει ότι οι αράχνες με διαφορετικές εμπειρίες από τον θόρυβο – είτε τον έχουν βιώσει οι ίδιες είτε τους έχει μεταδοθεί από τις μητέρες τους από γενιά σε γενιά – αντιδρούν διαφορετικά», δήλωσε η Δρ. Pessman.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι αράχνες που υφαίνουν χωνοειδείς ιστούς μπορεί να τους χρησιμοποιούν για να προστατεύονται από τον ανθρωπογενή θόρυβο, ο οποίος τείνει να επικαλύπτει το φάσμα συχνοτήτων που χρησιμοποιούν οι αράχνες για την επικοινωνία.

960px-Spider_web_Teruel.jpg
Παράδειγμα χωνοειδούς ιστού από αράχνη της οικογένειας Agelenidae

Xvazquez / Wikimedia Commons

Για να δοκιμάσουν τη θεωρία, οι επιστήμονες συνέλεξαν 60 αράχνες που υφαίνουν χωνοειδείς ιστούς από αστικές και αγροτικές περιοχές στο Λίνκολν και τα περίχωρά του και τις εξέθεσαν για τέσσερις νύχτες σε ησυχία ή δυνατό θόρυβο με δονήσεις, καθώς εκείνες υφαίναν ιστούς. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν διαφορετικά ερεθίσματα με δονήσεις για να αξιολογήσουν πώς μεταδίδεται ο ήχος σε κάθε έναν από αυτούς τους ιστούς.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι αράχνες από αστικές περιοχές, που ζουν υπό συνεχή θόρυβο υψηλής έντασης, έφτιαξαν ιστούς που ηχομόνωναν το περιβάλλον τους, πιθανώς για να αποφύγουν την υπερβολική διέγερση.

Οι αράχνες της υπαίθρου, από την άλλη πλευρά, έφτιαξαν ιστούς που ενίσχυαν τις εισερχόμενες δονήσεις σε μια συγκεκριμένη συχνότητα, πιθανώς για να εντοπίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

«Οι αράχνες της υπαίθρου δεν είναι συνηθισμένες σε τόσο πολύ θόρυβο στο περιβάλλον τους. Όταν ξαφνικά ακούσουν πολύ θόρυβο, μπορεί να προσπαθήσουν να “ενισχύσουν το σήμα” στον ιστό τους, ώστε να ακούσουν καλύτερα ορισμένα σήματα πάνω από τον θόρυβο», εξήγησε η Δρ. Pessman.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα