Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ιατρικός Τουρισμός: Τα πλεονεκτήματα στην Ελλάδα για την ανάπτυξή του

Πρέπει να διαβάσετε

Ο ιατρικός τουρισμός παρουσιάζει πολλαπλές μορφές, ξεφεύγοντας από τις κλασικές επιλογές της εκτέλεσης ιατρικών πράξεων στο εξωτερικό, πρωτίστως για λόγους κόστους.

Σήμερα, όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών επιλέγει να συνδυάσει απλές ή πιο πολύπλοκες ιατρικές πράξεις με ταξίδια αναψυχής, ενώ σημαντική ανάπτυξη εμφανίζουν και οι δραστηριότητες που αφορούν την ήπια ή ακόμη και την παρηγορητική φροντίδα σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Μάλιστα η χώρα μας λόγω του εξαιρετικά φιλικού κλίματος της, των υγειονομικών υποδομών ευρωπαϊκού επιπέδου και των κατά κανόνα οικονομικότερων χρεώσεων σε σχέση με αυτές άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, αποτελεί ένα εξαιρετικά ελκυστικό σύνολο για πολίτες ευρωπαϊκών και άλλων δυτικών κρατών.

Όπως σημειώνεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, το ήπιο μεσογειακό κλίμα, η διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα των υποδομών και υπηρεσιών υγείας, οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας, η άριστη κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας (γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού), καθώς και η ικανότητα των περισσοτέρων από αυτούς να μιλούν την αγγλική γλώσσα επαρκώς, μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα έναν σημαντικό παγκόσμιο παίκτη στον τουρισμό υγείας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα να καλύπτονται για ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλο κράτος-μέλος, και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από περί τουρισμού υγείας δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο προάγει την ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την στενή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων υγείας και τουρισμού.

Περαιτέρω, η Ελλάδα ως προορισμός, διευκολύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης συνταξιούχων, που επιλέγουν την χώρα λόγω κλίματος, και επιτρέπει την κάλυψη των ιατρικών δαπανών στην Ελλάδα από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας προέλευσης.

Ο Ασθενής-τουρίστας δίνει μεγάλη σημασία στις αποτελεσματικές θεραπείες που παρέχονται, το κόστος των θεραπειών, την ασφάλεια, τον χρόνο του ταξιδιού από την χώρα προέλευσης στον προορισμό, καθώς και στην εγγύτητα των τουριστικών υποδομών με τις υποδομές περίθαλψης που χρησιμοποιεί, την καλή εξυπηρέτηση, την άνεση και την καλή ποιότητα τόσο των υγειονομικών, όσο και των τουριστικών υπηρεσιών που του παρέχονται στους ίδιους και τους συνοδούς τους.

Επιπλέον, η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που της προφέρει ο πλούτος της σε φυσικούς πόρους με ιαματικές ιδιότητες, μετρώντας αυτή τη στιγμή σχεδόν 80 πηγές με πιστοποιημένες τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και τις ενδείξεις και αντενδείξεις χρήσης τους για πληθώρα παθήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε μέσω του Travel.gr ότι ετοιμάζεται ένα Νομοσχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό το οποίο θα καθορίζει αφενός το πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας και αφετέρου τους όρους οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα