Για τον τουρισμό και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει ο τομέας του τουρισμού να αποφύγει τοπικά lockdown.
«Αυτό που κερδίσαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, ήταν η ταχύτητα δράσης και η άμεση εφαρμογή ορθών αποφάσεων. Στη δεύτερη φάση, ο τουρισμός αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πυλώνα απασχόλησης στο νησί μας και ένα εξαιρετικά σημαντικά παράγοντα ανάπτυξης της χώρας. Είναι το νέο στοίχημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πολύπλοκο θα έλεγα και απαιτητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαβουρανάκης.
Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Όπως επεσήμανε ο κ. Βαβουρανάκης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έστειλε μια επιστολή στον Υπουργό Τουρισμού θέλοντας να δώσει το μήνυμα της ασφάλειας και κυρίως της δημόσιας υγείας. «Δεν φτάνει μόνο οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε και το περιβάλλον σωστό και υγιές για να μην έχουμε τα τοπικά lockdown με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία της περιοχής και της χώρας. Βασική προϋπόθεση, αν κανείς μιλήσει για τον τουρισμό και την αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων, είναι η άμεση λήψη μοριακών τεστ και βέβαια η ταχύτητα λήψης της απάντησης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η παρουσία πολλών μηχανημάτων μοριακών αναλύσεων και οπωσδήποτε ένα δίκτυο ταχείας μεταφοράς των δειγμάτων αυτών από το σημείο λήψης προς το μέρος που θα γίνει η εξέταση. Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι δομές του κρατικού τομέα αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αντιμετωπιστεί ανά Περιφέρεια και νομίζω ότι το Υπουργείο, ακούγοντας και τις εξαγγελίες την Τετάρτη, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να υπάρχει ένα τοπικό Περιφερειακό κέντρο, το οποίο θα πρέπει να ελέγχει, να αξιολογεί και να προγραμματίζει δράσεις, κρατώντας και στοιχεία τα οποία θα είναι εκείνα που θα δείχνουν τι θα πρέπει να κάνουμε την επόμενη χρονική στιγμή ή τις επόμενες ημέρες. Θα πρέπει να υπάρχει ένα τηλεφωνικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς των γιατρών που θα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά στο ξενοδοχείο».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις κινητές ιατρικές μονάδες αλλά και στο πως πρέπει να εξετάζονται τα ύποπτα κρούσματα στα ξενοδοχεία. «Σε αυτή τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, θα πρέπει να αναπτυχθούν και κινητές ιατρικές μονάδες, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι στελεχωμένες και με γιατρούς γιατί μην ξεχνάμε πως δεν θα παίρνουν τυχαία δείγματα από ανθρώπους αλλά θα είναι ουσιαστικά νοσούντες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και που θα πρέπει να γίνεται γρήγορα ταχύτατα και αποτελεσματικά. Ο συνεργαζόμενος γιατρός, θα πρέπει να είναι μόνο για τους φιλοξενούμενους και κατά την άποψη μας θα πρέπει να έχουν όλα τα καταλύματα, ανεξάρτητα το πόσα κρεβάτια έχουν ή πόσες κλίνες έχουν. Θα πρέπει να εξετάζονται στο δωμάτιο τα ύποπτα κρούσματα για λόγους ασφαλείας, πάντα κάνοντας χρήση των μέσων ατομικής προστασίας. Όταν υπάρχει ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να το δηλώνει άμεσα στο συντονιστικό κέντρο και να παραμένει κοντά του μέχρι τη μεταφορά του» δήλωσε ο κ. Βαβουρανάκης.
Τέλος, ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας, πρέπει να κάνει αυτό που έκανε και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας. Θα πρέπει να εξακολουθεί να το κάνει, γιατί είναι σωστό. Να ακολουθήσει την ίδια πολιτική που ακολουθήσαμε και στην πρώτη φάση για να είμαστε αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι».