Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ιατρική «επανάσταση»: Δημιουργήθηκε αίμα σε εργαστήριο – Ξεκινούν κλινικές δοκιμές

Πρέπει να διαβάσετε

Κλινικές δοκιμές με αίμα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο ξεκινούν ερευνητές από τη Βρετανία -μια μελέτη που μπορεί να φέρει πραγματική ιατρική «επανάσταση», εάν όλα εξελιχθούν θετικά.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι ερευνητές θα χορηγήσουν μικρή ποσότητα του τεχνητού αίματος -μόλις μερικές κουταλιές- σε εθελοντές, και στη συνέχεια θα μελετήσουν πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός τους.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια ερευνητών από το Μπρίστολ, το Κέιμπριτζ, το Λονδίνο αλλά και το Κέντρο Αίματος και Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Κέντρου Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι μεταγγίσεις αίματος θα βασίζονται πάντα στους καλούς Σαμαρείτες, που σηκώνουν τα μανίκια τους για να δώσουν αίμα.

Στόχος των ερευνητών, όμως, είναι διττός: αφενός να καταφέρουν να πολλαπλασιάζουν στο εργαστήριο αίμα πραγματικά δυσεύρετων ομάδων και αφετέρου να δημιουργήσουν αίμα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ο καθηγητής Άσλεϊ Τοϊ, από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι ορισμένες ομάδες είναι «πολύ, πολύ σπάνιες» και μπορεί να υπάρχουν «μόλις 10 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα που μπορούν να δώσουν αίμα».

Ξεκίνησε η κλινική δοκιμή

Τα τεχνητά ερυθρά αιμοσφαίρια που δοκιμάζονται αναπτύχθηκαν από τα βλαστοκύτταρα δωρητών.

Οι δύο πρώτοι εθελοντές έχουν ήδη λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή ενώ στόχος είναι να εξεταστούν οι αντιδράσεις συνολικά 10 υγειών ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί αρνητικές παρενέργειες.

Όπως εξηγεί το BBC, οι εθελοντές θα λάβουν δύο μεταγγίσεις από πέντε έως 10ml σε απόσταση τεσσάρων μηνών μεταξύ τους.

Η μια μετάγγιση θα είναι φυσιολογικό αίμα ενώ η δεύτερη, αίμα που έχει παραχθεί στο εργαστήριο.

Στη συνέχεια, οι μελετητές θα εξετάσουν εάν το τεχνητό αυτό αίμα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν χρόνο ζωής έως και 120 ημερών, πριν χρειαστεί να αντικατασταθούν.

Μια τυπική μετάγγιση αίματος περιλαμβάνει μια μείξη νέων και παλιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η μετάγγιση του τεχνητού αίματος, όμως, περιλαμβάνει μόνο νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, με στόχο να ζήσουν και τις 120 ημέρες.

Ο δρ. Farrukh Shah, διευθυντής του τμήματος μεταγγίσεων της υπηρεσίας Αίματος και Μεταμοσχεύσεων του NHS, δήλωσε:

«Αυτή η επαναστατική έρευνα θέτεις τις βάσεις για την κατασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση ατόμων με διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία».

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα