Ο υπουργός Γεωργίας της Ιαπωνίας παραιτήθηκε αφού δήλωσε ότι δεν έχει αγοράσει ποτέ ρύζι και το παίρνει δωρεάν, ένα σχόλιο που προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης σε μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απότομη αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Η παραίτηση του Taku Etō αύξησε την πίεση στον πρωθυπουργό, Shigeru Ishiba, του οποίου η αποτυχία να περιορίσει την αύξηση των τιμών του ρυζιού έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών τον Ιούλιο, όπως αναφέρει ο Guardian.
«Μόλις τώρα υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Ishiba», δήλωσε ο Etō στους δημοσιογράφους από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Οι πολίτες ζητούσαν την παραίτηση του Etō από την στιγμή που ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να αγοράσει ρύζι, καθώς υποστηρικτές του του το έκαναν δώρο.
Ο Etō είχε αρχικά δηλώσει ότι «συμπάσχει με τους καταναλωτές», σε μια περίοδο που απελευθερώθηκαν περίπου 300.000 τόνοι ρυζιού από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της χώρας, με την ελπίδα ότι θα μειωθούν οι τιμές.
Μιλώντας, όμως, σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Etō είπε ότι «δεν αγοράζω ποτέ μόνος μου ρύζι, επειδή οι υποστηρικτές μου μου δωρίζουν τόσο πολύ που μπορώ πρακτικά να το πουλήσω».
Ο Etō αντικαταστάθηκε την Τετάρτη από τον Shinjirō Koizumi, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.
Το σχόλιο του Etō εξόργισε τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν σχεδόν τα διπλάσια για ένα σακί ρύζι σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο.
«Αναρωτήθηκα αν είναι κατάλληλο να παραμείνω στο “τιμόνι” [του υπουργείου Γεωργίας] σε μια κρίσιμη για τις τιμές του ρυζιού περίοδο και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι», πρόσθεσε ο Etō, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
«Για άλλη μια φορά, ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους για τα εξαιρετικά ανάρμοστα σχόλια που έκανα» κατέληξε.
Η «κρίση του ρυζιού» απειλεί την κυβέρνηση Ισίμπα – Οργή των καταναλωτών πριν τις εκλογές
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, καθώς οι καταναλωτές εκφράζουν θυμό για την άνοδο στην τιμή του ρυζιού λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές. Οι προσπάθειες μείωσης της τιμής του βασικού προϊόντος είχαν μικρή επίδραση, προκαλώντας εκκλήσεις για μείωση του φόρου κατανάλωσης για την άμβλυνση της κρίσης κόστους ζωής.
Μια νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Σιγκέρου Ισίμπα για την αυξανόμενη πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών.
Τα ποσοστά αποδοχής για την κυβέρνηση του Ισίμπα ανέρχονται στο 27,4%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το χαμηλότερο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο, σε μία πτώση άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων τον τελευταίο μήνα, ανέφερε το Kyodo.
Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του Iσίμπα έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει μια μείωση του φόρου κατανάλωσης 10%, ο οποίος υπόσχεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο των εκλογών για την Άνω Βουλή τον Ιούλιο. Ο Iσίμπα βρίσκεται ήδη υπό πίεση αφότου το LDP και ο μικρότερος εταίρος του στον συνασπισμό έχασαν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή το περασμένο φθινόπωρο. Σημαντικές απώλειες στην Άνω Βουλή θα εντείνουν μόνο τις εκκλήσεις των αντιπάλων εντός του κόμματος να αποχωρήσει.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο φόρος, ο οποίος επιβάλλεται σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, θα πρέπει να μειωθεί «μόνο για τρόφιμα», «για όλα τα προϊόντα» ή να καταργηθεί εντελώς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ακόμα πιο ανησυχητικό για την Ισίμπα είναι το γεγονός ότι λίγο πάνω από το 87% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την τιμή του ρυζιού ήταν «ανεπαρκείς», ενώ περισσότερο από το 74% δήλωσαν ότι δεν αναμένουν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τους δασμούς – συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για τις αμερικανικές εισαγωγές ρυζιού και άλλων τροφίμων – να καταλήξουν ευνοϊκά για την Ιαπωνία.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Ισίμπα έκανε το ασυνήθιστο βήμα να αξιοποιήσει τα τεράστια αποθέματα ρυζιού που διαθέτει. Τον Μάρτιο άρχισε να απελευθερώνει το αποθηκευμένο ρύζι σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες έχουν αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης ζήτησης που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την τουριστική άνθιση, τα σημεία συμφόρησης στη διανομή και την ύποπτη συσσώρευση από χονδρεμπόρους και διανομείς εν αναμονή περαιτέρω ελλείψεων.