του Σωτήρη Μεταξά
Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες επαναφέρει στο προσκήνιο ένα διαχρονικά επίκαιρο θέμα για την τρωτότητα των μεγάλων αστικών κέντρων σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.
Το Ηράκλειο είναι μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση πόλης που αναπτύχθηκε άναρχα, με τεράστια ζητήματα αυθαιρεσιών και σήμερα μεγάλο μέρος του κτηριακού του δυναμικού είναι γηρασμένο.
Μπορεί να μην τίθεται θέμα συνεπειών στην Κρήτη από τους σεισμούς στη Σαντορίνη, μπορεί να μην υφίσταται θέμα ενεργοποίησης κάποιου ρήγματος στην Κρήτη αλλά σε μία σεισμογενή περιοχή μοιραία κάποια στιγμή θα γίνει σεισμός και πρέπει, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι Κρήτης και στους δημοσιογράφους Κώστα Κεφαλογιάννη και Σωτήρη Μεταξά ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτης Καρύδης, όλος ο μηχανισμός να έχει προετοιμαστεί για να προλάβει τις συνέπειες.
Ο κ. Καρύδης, επεσήμανε ότι αυξάνουν τον δείκτη επικινδυνότητας τα κτίρια που δεν έχουν συντηρηθεί, τα μπαλκόνια των ετοιμόρροπων στην παλιά πόλη, οι σοβάδες που κρέμονται σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα φαινόμενο, μία τάση των τελευταίων χρόνων, που αφορά στις ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων για τη χρήση τους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Όπως τόνισε “κάποιοι ιδιοκτήτες επενδύουν χρήματα περισσότερο σε αισθητικές παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις, πληγώνοντας όμως τα δομικά χαρακτηριστικά της υποδομής. Όταν για παράδειγμα σε ένα παλιό ακίνητο κατεδαφίζονται τοίχοι για να μεγαλώσουν οι χώροι τους και τοποθετούνται γυψοσανίδες χωρίς μελέτες στατικότητας, αυτό μπορεί να πληγώσει στατικά το ακίνητο και να το κάνει πιο ευάλωτο”.