«Η ανακύκλωση είναι σε κατάρρευση με βασική ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά και της διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Η Δημοτική Αρχή φέρνει μια εισήγηση σκάνδαλο, μια ληστρική σύμβαση, φορτώνοντας ξανά στους δημότες το κόστος της ανακύκλωσης. Βάζει για άλλη μια φορά πλάτη στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση για την συνέχιση της λειτουργίας του Κ.Δ.Α.Υ. Ηρακλείου.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο.
«Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει εδώ και καιρό αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ανακύκλωση και συγκεκριμένα το ΚΔΑΥ Ηρακλείου, τον κίνδυνο να σταματήσει η λειτουργία του, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του, το μέλλον των εργαζομένων.
Και σήμερα η Δημοτική Αρχή έρχεται να φέρει μια εισήγηση σκάνδαλο, με μια ληστρική σύμβαση, φορτώνοντας ξανά στους δημότες το κόστος της ανακύκλωσης. Βάζει για άλλη μια φορά πλάτη στην κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Ενώ οι παραγωγοί των συσκευασιών έχουν εισπράξει τέλος ανακύκλωσης από τους πολίτες (κόστος ενσωματωμένο στην τιμή των προϊόντων), όχι μόνο εδώ και χρόνια δεν το αποδίδουν στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ αλλά τώρα επιδιώκεται να παραγραφεί και να πληρωθεί από τους δημότες εκ νέου!
Όπως προκύπτει από τον νόμο 4819/2021, στο πλαίσιο της «διευρυμένης ευθύνης των παραγωγών», η ευθύνη και το συνολικό κόστος της ανακύκλωσης από τη συλλογή μέχρι τη διαλογή και τη διάθεση πρέπει να καλύπτεται από τους παραγωγούς δηλαδή τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έως τα Super Market.
Η ανακύκλωση συσκευασιών είναι σε κατάρρευση με βασική ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά και της διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Η εισφοροδιαφυγή των υπόχρεων εταιρειών ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστια. Σήμερα με την ανοχή ή και ενθάρρυνση της κυβέρνησης, η ΕΕΑΑ ΑΕ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις με τους εργολάβους στους οποίους ανέθετε την ανακύκλωση εδώ και πολλά χρόνια και προτείνει στους δήμους τέτοιες αισχρές συμβάσεις με καθαρό εκβιασμό!
Το προβλεπόμενο τίμημα προς το Δήμο (κάδοι, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ) καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του κόστους συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων. Ποιος θα πληρώσει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών που και εσείς παραδεχτήκατε ότι είναι αναγκαίοι;
Μέσα στη σύμβαση καθορίζονται με μεγάλη ακρίβεια οι υποχρεώσεις του Δήμου ενώ απαλλάσσεται ευθυνών η ΕΕΑΑ ΑΕ, ενώ και για το προσωπικό, που χάρη στην εργασία του σε δύσκολες και συχνά επικίνδυνες συνθήκες λειτουργεί χρόνια τώρα το ΚΔΑΥΗ, δεν γίνεται κουβέντα! Θα παραμείνει στην εργασία του; Με τι συμβάσεις;
Τέλος, ένας κρατικός φορέας με τις γνωστές διαδικασίες, όπως ο δήμος, δεν είναι δυνατό να παζαρεύει οικονομικά ανταλλάγματα για τα ανακυκλώσιμα, που οι τιμές τους παίζονται στο χρηματιστήριο. Είναι άδικο και προκλητικό να χαρατσώνονται οι δημότες που δεν ευθύνονται για το βάλτωμα της ανακύκλωσης, όταν είναι φανερή η ασυλία που παρέχουν οι κυβερνήσεις και ο Δήμος στις υπόχρεες εταιρείες! Σημειώνουμε πως την ίδια ώρα, επιχορηγήθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εταιρείες με τα «σπιτάκια» που συλλέγουν τον «αφρό» των συσκευασιών σε όλη τη χώρα!
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η λύση δεν μπορεί να είναι στην πολιτική που καθορίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων και συνολικά των αποβλήτων με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ («πράσινη συμφωνία», «στρατηγική για κυκλική οικονομία», «στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων» κ.λπ.). Στρατηγικές που έχουν ψηφιστεί και υλοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και με την τοπική διοίκηση να πρωτοστατεί.
Σήμερα υπάρχει η επιστημονική και τεχνολογική γνώση για ανάπτυξη σύγχρονων μονάδων και μεθόδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων με δραστικό περιορισμό της υγειονομικής ταφής και προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, μέσα από κρατικό φορέα, με πόρους από τη φορολόγηση του κεφαλαίου.
Επιτακτικά μπαίνουν τα αιτήματα για πλήρη διασφάλιση των όρων εργασίας και της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζόμενων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και της διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού. Με κατάργηση των ΣΔΙΤ, των συμβάσεων παραχώρησης και κάθε είδους ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κατάργηση όλων των ανταποδοτικών τελών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών καθώς και των χαρατσιών (όπως το χαράτσι ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω» κλπ).
Τώρα να πληρώσουν οι υπόχρεες μεγάλες εταιρίες και όχι ο δημότης που έχει ήδη πληρώσει για ανακύκλωση! Καμία παραγραφή των χρεών τους και των υποχρεώσεων τους!
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με προσλήψεις όλου του σημερινού προσωπικού. Καμία βλαπτική για τους εργαζόμενους μεταβολή στη σύμβαση εργασίας. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους».