Του Βασίλη Σκουντή
Τέτοιο τριήμερο ούτε του παπά να μην το πεις!
Ούτε του παπά, ούτε του Πάπα, ούτε του Πατριάρχη, που φαίνεται πως συνωμότησαν για να εκτοξευθεί η Ελλάδα στον έβδομο ουρανό!
Στην κυριολεξία εκτοξευθήκαμε στον έβδομο ουρανό, καθόσον ο μεν μπασκετικός Παναθηναϊκός έραψε το περιλάλητο και πολυπόθητο έβδομο αστέρι της Ευρωλίγκας στην πλουμιστή στολή του, για δε τον Ολυμπιακό που ανέβηκε στο θρόνο του ποδοσφαιρικού Conference League o αριθμός 7 είναι ούτως ή άλλως συμβολικός και ιερός!
Η Ελλάδα που δεν περνιέται πλέον για… Ψωρωκώσταινα έριξε –όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα μετά από τους θριάμβους στους Ολυμπιακούς Αγώνες-τα τείχη της και αποθεώνει τους πρωταθλητές Ευρώπης οι οποίοι εναρμονισμένοι σε αυτή την πρωτοφανή συζυγία των πλανητών έγραψαν Ιστορία μέσα σε 72 ώρες και γέννησαν το σύνδρομο της… υπερκούπωσης!
Για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό τον δρόμο είχε διανοίξει νωρίτερα η ομάδα νέων η οποία ανέβηκε στο θρόνο της ποδοσφαιρικής Youth League και έγινε ο προάγγελος του επιγενόμενου χθεσινού θριάμβου.
Α, για να μην το ξεχάσω: πριν από πενήντα ημέρες η τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα γουότερ πόλο των γυναικών του συλλόγου υπήρξε φιναλίστ στο Champions League, ενώ σε τροχιά κατάκτησης της Ευρωλίγκας στο ίδιο άθλημα βρίσκονται οι άνδρες, που θα παίξουν τα ρέστα τους την ερχόμενη εβδομάδα στη Μάλτα.
Συν τοις άλλοις η ομάδα χάντμπολ ανδρών του Ολυμπιακού αγωνίσθηκε (αλλά ηττήθηκε) στους τελικούς του European Cup ενώ εκείνη του μπάσκετ κατέλαβε την τρίτη θέση στην τρίτη διαδοχική συμμετοχή της στο Final 4 της Ευρωλίγκας.
Την Κυριακή η Ελλάδα ντύθηκε στα πράσινα προς χάριν του Παναθηναϊκού που εκθρόνισε τη Ρεάλ Μαδρίτης και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο, ενώ χθες βάφτηκε κόκκινη ελέω του θριάμβου του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στη Φιορεντίνα.
Αυτές οι δυο βροντώδεις επιτυχίες διαφήμισαν την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου και η κάθε μια έχει το δικό της ειδικό βάρος…
Στο μπάσκετ έχουμε χορτάσει από κούπες, ωστόσο το δέκατο λάφυρο άργησε έντεκα χρόνια, καθώς η ελληνική βιτρίνα παρέμενε κλειστή από το 2013, όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε το repeat, ενώ τώρα ο Παναθηναϊκός έραψε το έβδομο αστέρι που το καρτέραγε από το 2011.
Στο ποδόσφαιρο ο θρίαμβος είναι ακόμη μεγαλύτερος και πιο ιστορικός για τον απλούστατο λόγο ότι συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά , χώρια που χρειάσθηκε να περάσουν 53 χρόνια από την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης!
Μισός αιώνας και βάλε, από τις 2 Ιουνίου του 1971 όταν ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ τον Αγιαξ από τον οποίο ηττήθηκε με 2-0.
Χθες το βράδυ όταν στο 116ο λεπτό του τελικού ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έστειλε περίλυπο τον Πιέτρο Τερατσιάνο να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του , ξορκίσθηκαν οι δαίμονες ενός ολόκληρου ποδοσφαιρικού έθνους που ένιωθε πως ήταν καταδικασμένο να κυνηγά χίμαιρες!
Και στις δυο περιπτώσεις, πέρα βεβαίως από το ταλέντο των παικτών και τις επενδύσεις των διοικήσεων, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο οι ικανότατοι προπονητές, οι οποίοι έκαναν λάβαρο την τεχνογνωσία τους και κατάφεραν να προετοιμάσουν, να οιστρηλατήσουν και να καθοδηγήσουν τις ομάδες τους στο θρόνο.
Ο Τούρκος Εργκίν Αταμάν μεταλαμπάδευσε στον Παναθηναϊκό την καπατσοσύνη, την τεχνογνωσία του και τη συνταγή της επιτυχίας, καθώς ως προπονητής της Εφές είχε στεφθεί δυο φορές πρωταθλητής Ευρώπης συμμετέχοντας σε τρία Final 4, ενώ έχει πλέον στο παλμαρέ του έξι ευρωπαϊκούς τίτλους!
Ο Ισπανός Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου (μετά τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ και τον Κάρλος Καρβαλιάλ) κουβάλησε το δικό του know-how, έχοντας κατακτήσει πριν από έναν χρόνο το τρόπαιο το Europa League με τη Σεβίλλη.
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να μην δικαιώθηκαν από τις προηγούμενες επιλογές τους, αλλά έστω και καθυστερημένα πέτυχαν διάνα!