Το θέμα της διαλειτουργικότητας μεταξύ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής (που υλοποιείται πλέον ως εθνικό έργο από την «Αριάδνη Interconnection») με τις διασυνδέσεις Κρήτης – Κύπρου και Κύπρου -Ισραήλ, έργα που παραμένουν στον κατάλογο των PCI με φορέα υλοποίησης την EuroAsia Interconnector, είναι μια από τις εκκρεμότητες που επιχειρείται να λυθεί καθώς η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής.
Το αν θα υλοποιηθεί στο μέλλον η διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου, ωστόσο, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ, γίνονται τώρα οι κινήσεις για να επιλυθούν τα ζητήματα τεχνικής συμβατότητας του ελληνικού έργου με το έργο που πρωθεί η EuroAsia.
Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή αξιωματούχων του ΥΠΕΝ (υπό την Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου), του Υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Κύπρου (ΔΣΜΚ), των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Ελλάδας (ΡΑΕ) και Κύπρου (ΡΑΕΚ), της «Αριάδνη Interconnection» και του EuroAsia Interconnector.
Η κ. Σδούκου και ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας εξουσιοδότησαν τους δυο Διαχειριστές και τους φορείς υλοποίησης των έργων (Αριάδνη και ΕuroAsia) να συστήσουν Επιτροπή για την αντιμετώπιση των τεχνικών θεμάτων που άπτονται της διαλειτουργικότητας των διασυνδέσεων εντός δυο εβδομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε αποφασισμένο να συνδράμει με κάθε τρόπο την προσπάθεια επίλυσης των τεχνικών ζητημάτων, κατέστησε όμως σαφές ότι έχει ως βασική επιδίωξη την άμεση προώθηση της κατασκευής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που είναι μείζονος εθνικής σημασίας.
Από την κ. Σδούκου υπογραμμίστηκε, τέλος, η ισχυρή πολιτική στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την ανάγκη ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας, αλλά και την επίτευξη των στόχων ΑΠΕ της Κύπρου για το 2030.