Οι όρκες στον Κόλπο της Καλιφόρνιας έχουν αποκτήσει ειδικές δεξιότητες για να κυνηγούν και να σκοτώνουν το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι φαλαινοκαρχαρίες, που φτάνουν σε μήκος τα 18 μέτρα και ζυγίζουν μέχρι και 21,5 τόνους, είναι τα μεγαλύτερα ψάρια του κόσμου – οι φάλαινες είναι θηλαστικά – και τρέφονται στον Κόλπο της Καλιφόρνιας. Ερευνητές κατέγραψαν εικόνες και βίντεο με όρκες να τους κυνηγούν και τις χρησιμοποίησαν για να αξιολογήσουν τη στρατηγική τους, στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Marine Science.
Οι όρκες, ή φάλαινες δολοφόνοι όπως είναι ευρέως γνωστές, είναι θαλάσσια θηλαστικά που είναι γνωστό ότι επιδεικνύουν ευφυείς συμπεριφορές. Επιστήμονες κατέγραψαν πρόσφατα για πρώτη φορά όρκες να τρέφονται με δελφίνια στα ανοικτά των ακτών της Χιλής. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχαν αναφέρει την πρώτη περίπτωση μιας όρκας που σκότωσε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία μέσα σε δύο λεπτά, στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής.
Το 2022 καταγράφηκαν τρεις περιπτώσεις με όρκες να κυνηγούν και να σκοτώνουν γαλάζιες φάλαινες, τα μεγαλύτερα ζώα του πλανήτη. Οι ερευνητές έχουν επίσης παρατηρήσει τις τελευταίες δεκαετίες περιπτώσεις που οι όρκες σκοτώνουν φώκαινες αλλά δεν τις τρώνε.
«Οι παρατηρήσεις αυτών των αλληλεπιδράσεων θηρευτών – θηραμάτων είναι σπάνιες σε παγκόσμιο επίπεδο», σύμφωνα με τη νέα μελέτη. «Ωστόσο, οι καταγραφές φαίνεται να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως λόγω της αυξημένης πρόσβασης στην παρακολούθηση».
Όπως αναφέρει ο Independent, η μελέτη ανέλυσε φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό τεσσάρων περιστατικών θήρευσης από το 2018 έως το 2024 στον νότιο Κόλπο της Καλιφόρνιας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι όρκες επέδειξαν μια μοναδική στρατηγική συνεργατικού κυνηγιού και θανάτωσης των φαλαινοκαρχαριών. Το χαρακτηριστικό των επιθέσεων ήταν ότι οι όρκες στόχευαν τη λεκάνη του φαλαινοκαρχαρία και στο κοιλιακό τους πτερύγιο.
Οι φαλαινοκαρχαρίες ακινητοποιούνταν προσωρινά και αναποδογυρίζονταν, δίνοντας στις όρκες πρόσβαση στο πλούσιο σε λιπίδια συκώτι τους. Οι όρκες στόχευαν την πλευρά της κοιλιάς πιθανότατα επειδή είναι το λιγότερο προστατευμένο μέρος του ψαριού, με πολύ λιγότερους μύες και χόνδρους.
Δάσκαλος και μαθητές
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι όρκες στον Κόλπο της Καλιφόρνιας έχουν αποκτήσει αυτές τις «ειδικές δεξιότητες» για να κυνηγούν φαλαινοκαρχαρίες και ότι η γνώση αυτή μπορεί να εξαπλώνεται μεταξύ των πληθυσμών τους.
Στο υλικό που συνέλεξαν φαίνεται μια ενήλικη αρσενική όρκα, που ονομάστηκε Moctezuma από τους Μεξικανούς επιστήμονες, να συμμετέχει σε τρία από τα τέσσερα κυνήγια. Οι θηλυκές όρκες που συμμετείχαν στο τέταρτο κυνήγι είχαν προηγουμένως εντοπιστεί μαζί με τον Moctezuma, ο οποίος φαίνεται πως δίδαξε την τεχνική του.
Τα ευρήματα αυτά, σημείωσαν οι επιστήμονες, αναδεικνύουν την υψηλή νοημοσύνη αυτών των κορυφαίων θηρευτών.