«Νίκη» των πυρηνικών προδιαγράφουν οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης με αξιόπιστους αναλυτές να δηλώνουν με βεβαιότητα την επίσημη συμπερίληψη της πυρηνικής τεχνολογίας στην «φαρέτρα» της ΕΕ για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.
Για την «αλλαγή πλεύσης» (από την καταδίκη των πυρηνικών και τον εξοβελισμό τους από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης μέχρι την επαναφορά τους ως τεχνολογία με φιλικό περιβαλλοντικό προφίλ) έπαιξε βασικό ρόλο η «πραγματικότητα» της ενεργειακής μετάβασης και οι προκλήσεις που επέφερε κατά την πορεία υλοποίησής της.
Η αυξημένη διείσδυση μονάδων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα των χωρών απαιτεί πρόσθετες ανάγκες φορτίων βάσης για την ευστάθεια του συστήματος που είτε θα αναζητηθούν στα ορυκτά καύσιμα είτε στα πυρηνικά, καθώς η αποθήκευση δεν δύναται να ανταποκριθεί για την ώρα σε αυτό το καθήκον σε μεγάλη κλίμακα.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η επαναφορά των πυρηνικών θα πρέπει να αναζητηθεί στην διείσδυση των ΑΠΕ. Η νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται, θέλει την ΕΕ να αντιμετωπίζει ως μια κατηγορία πυρηνικά και ΑΠΕ με κοινή συνισταμένη την φιλικότητα προς το περιβάλλον και τη μη έκλυση CO2. «Τα πυρηνικά θα μπουν επί ίσοις όροις με τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης» δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως ότι «είναι θέμα χρόνου να συμβεί».
Σημειώνεται ότι η σχετική συζήτηση περί της θέσης και της στάσης απέναντι στα πυρηνικά έχει εκκινήσει (τουλάχιστον) προ τριετίας με «ορόσημο» το σχέδιο της «Ευρωπαϊκής Ταξινόμησης» και συνεχίζεται ως τις μέρες μας με τις σχετικές τοποθετήσεις από πολιτικούς αξιωματούχους, ειδικούς και εκπροσώπους της αγοράς να εστιάζουν στις προκλήσεις και τις δυνατότητες της πυρηνικής ενέργειας, αναγνωρίζοντάς της, ενεργό ρόλο.
Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η εξέλιξη με την ωρίμανση της πυρηνικής τεχνολογίας και την δυνατότητα ανάπτυξης νέων και πιο ευέλικτων πυρηνικών μονάδων όπως είναι οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, η πυρηνική ενέργεια με τον υφιστάμενο στόλο πυρηνικών μονάδων ανά την Ευρώπη, φαίνεται να έχει κατοχυρώσει μια θέση στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης σε συμμόρφωση με την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της «Πράσινης Συμφωνίας».
Μια τελευταία παράμετρος που αναμένεται να επηρεάσει το παραπάνω «σκηνικό» περί των πυρηνικών σχετίζεται με τις εν εξελίξει συζητήσεις για την αυστηροποίηση του ETS όπου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα πυρηνικά αναμένεται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις, χάνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν έναντι μονάδων ορυκτών καυσίμων.