Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η σωστή πλευρά της ιστορίας

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Η συζήτηση που έγινε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, ανέδειξε πάλι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και προβληματισμό μεταξύ των πολιτών περί τοποθετήσεων ίσων αποστάσεων και της σωστής πλευράς της ιστορίας.

Κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει αμφιβολίες για την τραγική επικρατούσα πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή πριν από δέκα πέντε ημέρες και κυρίως τον κίνδυνο που καραδοκεί για τον ελεύθερο κόσμο, την παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομία.

Η Ελλάδα διατηρούσε πάντοτε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε υψηλό βαθμό το αίσθημα του δικαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Α’ και στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο παρά το εσωτερικό της διχαστικό πολιτικό περιβάλλον πήρε αποφάσεις ευρισκόμενης στη σωστή πλευρά της ιστορίας μαζί με τους συμμάχους. Οι επιλογές της είχαν τίμημα σε αντίθεση με την γειτονική Τουρκία που τήρησε στάση ουδετερότητας αποφεύγοντας τις αιματοθυσίες της Ελλάδας που μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις πολέμησε σθεναρά κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Σε αυτή τη δύσκολη καμπή της σύγχρονης ιστορίας, θα ήταν όχι απλά ιστορικό το λάθος αλλά ανεύθυνο και εγκληματικό για τα εθνικά μας συμφέροντα εάν μέναμε αδιάφοροι απέναντι στους πολεμικούς επεκτατισμούς του προέδρου της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή μιλώντας για ιστορικό λάθος που έπρεπε να διορθωθεί δια των όπλων ζητώντας την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Ο Ερντογάν τώρα και πολύ καιρό θέλει να ακυρώσει τις διεθνείς συνθήκες με την Ελλάδα και να φύγει ο ελληνικός στρατός από τα νησιά του Αιγαίου αμφισβητώντας την εθνική μας κυριαρχία.

Πιστεύει κάποιος ότι η καλύτερη απάντηση σε τέτοιου είδους αναθεωρητισμούς και επαναπροσδιορισμούς των γεωπολιτικών χαρτών θα ήταν η σιωπή, τα μισόλογα και οι ίσες αποστάσεις;  Όσο μεγαλύτερη και σθεναρή είναι η απάντηση της Δύσης και η στήριξη της προς το Κίεβο τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποτρεπτική ισχύς που προκαλείται για τους μιμητές του Πούτιν από την πλευρά της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Η ομοβροντία των οικονομικών κυρώσεων από ολόκληρη τη Δύση κατά της Ρωσίας και η πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα της Ευρώπης την κρίσιμη αυτή περίοδο, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση αποτροπής κατά των επίδοξων αναθεωρητών της παραβίασης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Η Ελλάδα λόγω της κακής γειτονίας της με την Τουρκία δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ούτε να βασίζεται μόνο σε ξένες δυνάμεις. Όταν θα έλθει η δύσκολη ώρα να ξέρει ότι θα κληθεί μόνη της να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.

Όμως όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όπως τότε έτσι και τώρα, η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας δίπλα στους συμμάχους της με καθαρές θέσεις και όχι με την γνωστή ουδετερότητα όπως κάνουν πολλοί από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα. Με αυτή τη στάση έχει κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η θέση της είναι δίκαιη, μετρημένη και υπολογίσιμη.

Δύο είναι οι πλευρές της ιστορίας που γράφεται στον πλανήτη Γη από αρχαιοτάτων χρόνων, η σκοτεινή και η σωστή. Η σκοτεινή πλευρά κρύβει τις πραγματικές προθέσεις των πρωταγωνιστών που με παραπληροφόρηση και προπαγάνδα επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική αλήθεια για τους σκοπούς των πολεμικών τους επιχειρήσεων.

Πριν από λίγες μέρες στον ΟΗΕ αποτυπώθηκαν οι δύο πλευρές της ιστορίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ (141 χώρες) καταδίκασε τη ρωσική εισβολή εκδίδοντας το σχετικό ψήφισμα. Μόνο 5 χώρες δεν καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Στα πρόσωπα της πλειοψηφίας των λαών της Γης 141 χωρών απεικονίζεται η σωστή πλευρά της ιστορίας κατά της εισβολής ενός κράτους εναντίον της εθνικής ακεραιότητας άλλου γειτονικού του κράτους. Η Ελλάδα όπως πάντα ήταν εκεί λαμβάνοντας τη σωστή θέση στη σωστή πλευρά της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Άλλα Πρόσφατα