Το μοντέλο του «ακορντεόν», εκτός από το lockdown, χαρακτηρίζει τη διαχείριση της κοινωνικής κόπωσης φέρνοντας στο προσκήνιο μία σειρά από … παράδοξα για την επόμενη ημέρα.
Την ίδια ημέρα που ο υπουργός Υγείας προσκαλεί ιδιώτες γιατρούς και … προειδοποιεί με επίταξη σε περίπτωση που δεν προσέλθουν οικειοθελώς στην μάχη του ΕΣΥ, το Μαξίμου δίνει στίγμα «έξυπνης» χαλάρωσης της καραντίνας.
Οι αριθμοί πάντως είναι αμείλικτοι. Η χώρα μπήκε σε καθεστώς lockdown στις 7 Νοεμβρίου με 2.555 κρούσματα και ετοιμάζεται για χαλάρωση με 3.465 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ποσοστό θετικότητας 12% που φέρνει την Ελλάδα κατά 300% πάνω από το όριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για το «κόκκινο» στον χάρτη του ECDC.
Το στοιχείο αυτό, σε μαθηματικές προβολές και μοντέλα προσομοίωσης μεταφράζεται σε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τουλάχιστον για τις επόμενες 7 ημέρες και περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ, την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία βγάζουν από το συρτάρι το … Plan C για τη διαχείριση της κρίσης.
Με λίγα λόγια οι αριθμοί και το … αφήγημα είναι σε πλήρη σύγκρουση.
Είναι πάντως σαφές πως το μήνυμα για «αλλαγή στρατηγικής» είναι ένα πολιτικό mea culpa.
Με αυτά τα δεδομένα μπαίνει στο «τραπέζι» η κατάργηση του αναποτελεσματικού, όπως έχει αποδειχτεί και έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες, μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα και της απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο για άσκηση που έφερε να αντίθετα αποτελέσματα με την υπερσυγκέντρωση πολιτών σε πλατείες αστικών κέντρων.
Για τα υπόλοιπα, σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμός, οι ανακοινώσεις είναι … ανέξοδες ιδιαίτερα αν συνοδεύονται από «επιθυμητά» χρονοδιαγράμματα και την … αίρεση της εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.