Ο (κοινός) αγιασμός του 1ου και του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου μόλις είχε ολοκληρωθεί και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος σχεδόν αμέσως περικυκλώθηκε από μαθητές. Ο ίδιος είχε δώσει νωρίτερα το… έναυσμα στους πιτσιρικάδες, να γίνει «ένα» μαζί τους.
Ο τοπικός ποιμενάρχης δεν έχει συμπληρώσει ούτε χρόνο στο Ρέθυμνο, όμως έχει προσαρμοστεί για τα καλά, ακολουθώντας πιστά τα βήματα του προκατόχου του και νυν Αρχιεπισκόπου Ευγενίου. Κι εκείνος τα πήγαινε πάρα πολύ καλά με τη νεολαία, μιλούσε τη γλώσσα της και σε κάθε ευκαιρία προσέγγιζε νέους ανθρώπους για να τους συμβουλεύσει, επιστρατεύοντας πάντα το χιούμορ του!
Ο κ. Πρόδρομος ευχήθηκε χθες για πρώτη φορά «καλή σχολική χρονιά» στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Ρεθύμνου, καθώς τέλεσε τον αγιασμό του 1ου Γενικού Λυκείου και του Πειραματικού Λυκείου.
Ο ίδιος ήταν πολύ άνετος κι ευδιάθετος, μια και δεν άργησε ν’ αρχίσει τα πειράγματα προς τους μαθητές.
Αρχικά ζήτησε δύο εθελοντές χωρίς να αποκαλύψει το λόγο. Μετά από μία ολιγόλεπτη (κι αναμενόμενη) αμηχανία, δύο έφηβοι, η Κλεάνθη και ο Μιχάλης, προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν με το ράντισμα του αγιασμού. Ως επιβράβευση, ο κ. Πρόδρομος τους χάρισε μία εικονίτσα.
Ο Μιχάλης κατέβαινε κάπως διστακτικά τα σκαλοπάτια, πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ώσπου ο κ. Πρόδρομος γύρισε και τον «τσίγκλησε»: «Σάλευγε» του είπε, για να τον παρακινήσει να επιταχύνει το βήμα του!
«Ο τολμών νικά και δικαιώνεται. Και αυτοί οι δύο τόλμησαν και δικαιώθηκαν! Έτσι να τολμάτε όλοι σε καλά έργα και καλά πράγματα και θα δικαιωθείτε!» ήταν το ηθικό δίδαγμα της προθυμίας των δύο νεαρών, που ξεχώρισε και ξεστόμισε από μικροφώνου ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προς τους υπόλοιπους συμμαθητές του!
Μερικοί εξ αυτών, από την παρέα του Μιχάλη, ήταν πιο εκδηλωτικοί στις αντιδράσεις τους: χειροκροτούσαν, χαμογελούσαν και γενικά προσπαθούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του Μητροπολίτη.
Με το που τελείωσε κιόλας ο αγιασμός, οι πιτσιρικάδες στάθηκαν γύρω από τον ποιμενάρχη, πιάνοντας την κουβέντα μαζί του!
Λίγο πιο πριν, ο κ. Πρόδρομος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του εστίασε στο κομμάτι της φιλίας. Αυτό επανέλαβε και στους μαθητές που έσπευσαν για να τους συμβουλεύσει.
«Προχθές πάντρεψα ένα ζευγάρι εδώ στο Ρέθυμνο» τους είπε. «Είδα λοιπόν τον κουμπάρο να κλαίει ασταμάτητα, καθ’ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου, από συγκίνηση. Τον ρώτησα τι είχε και μου είπε πώς είναι αχώριστος φίλος με τον γαμπρό από το δημοτικό. Κάθονταν μαζί στο ίδιο θρανίο όλα αυτά τα χρόνια, κι ο Θεός τους αξίωσε κι έγιναν κουμπάροι! Έτσι κι εσείς, παιδιά, να κάνετε δυνατές κι αληθινές φιλίες!» ήταν η προτροπή του κ. Προδρόμου.
Και μετά τις φιλικές παραινέσεις, ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες του Μητροπολίτη με τους μαθητές – μέχρι και selfie έβγαλαν!
Pasillo
Με θερμά χειροκροτήματα έγιναν δεκτά τα «πρωτάκια» τόσο στα Δημοτικά, όσο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ρεθύμνου. Οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από νωρίς χθες το πρωί με παιδιά όλων των ηλικιών: τα πιο μικρά μαζί με τους γονείς τους περνούσαν το κατώφλι του σχολείου, τα πιο μεγάλα από μόνα τους – μετά τις καλοκαιρινές διακοπές -συναντούσαν ξανά τους φίλους και τους εκπαιδευτικούς τους. Και -όπως συνηθίζεται να λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις- «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»!
Σε αρκετές σχολικές μονάδες τα βιβλία μοιράστηκαν από χθες, όπως είδαμε από τις μπλε πλαστικές σακούλες που κουβαλούσαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.
Οι πιο μεγάλες τάξεις επεφύλαξαν «pasillo» στα «πρωτάκια», θερμό χειροκρότημα με άλλα λόγια, ότι δηλαδή εισπράττουν οι πρωταθλήτριες ομάδες από τους «αντιπάλους» τους με το που μπαίνουν στο γήπεδο, εν είδει αλτρουισμού και αναγνώρισης της ανωτερότητάς τους.
Η υπομονή του Ιώβ και το συμβολικό δώρο
Η επιστροφή στα θρανία σήμανε και μία τρόπον τινά επιστροφή σε μία εκπαιδευτική… κανονικότητα: μαθητές χωρίς μάσκες, με απελευθερωμένα τα συναισθήματα που ζωγραφίζονται στα πρόσωπά τους! Αυτό παρατήρησε κι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάμπρος Καρβούνης, όταν πήρε το λόγο, αμέσως μετά το πέρας του αγιασμού στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, στην πλατεία Μικρασιατών.
Εκεί βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και ο Γιάννης Σπαντιδάκης από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Ο τελευταίος ευχήθηκε στους δασκάλους «να έχουν την υπομονή του Ιώβ και να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές τους όλες τις αρετές που είναι συνδεδεμένες με το διδασκαλικό επάγγελμα».
Ο κ. Σπανουδάκης, πάλι, προέτρεψε όλους τους παρευρισκόμενους να χειροκροτήσουν θερμά τους μαθητές της πρώτης δημοτικού, όπως κι έγινε!
Αμέσως μετά το τέλος του αγιασμού, οι εκπαιδευτικοί μοίρασαν ένα μικρό συμβολικό αναμνηστικό δώρο: μια μικρή συσκευασία η οποία εμπεριείχε ένα γλυκό, μαζί με αρωματικά φυτά. Το δώρο συνοδευόταν και από μία ανάλογη μαντινάδα: «Έσμιξεν ο βασιλικός, τ’ αρισμαρί κ’ ο δυόσμος, λεβάντα κ’ φασκόμηλο κ’ εμύρισεν ο κόσμος».
Οι συμβουλές του δημάρχου προς τους γονείς
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συμβουλές που έδωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης προς τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών του Πρώτου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου: «Όλοι έχουμε περισσότερη δουλειά απ’ ο,τι παλαιότερα. Οι κίνδυνοι των παιδιών μας είναι πολύ μεγάλοι και κυκλοφορούν πιο εύκολα μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από συμπεριφορές των μεγάλων που δεν σέβονται τα παιδιά μας. Γι’ αυτό πρέπει να μάθουμε δύο πράγματα στα παιδιά μας: πρώτον, τα ίδια να σέβονται και δεύτερον να ξέρουν να αμύνονται όταν κάποιος τα επιβουλεύεται. Γι’ αυτό, λοιπόν, και τα μάτια και την ψυχή θα πρέπει να τα έχουμε ανοικτά. Πρέπει να εκτιμούμε όλα αυτά που μας παρέχουν η κοινωνία, η Πολιτεία, ο Δήμος. Αλλά όλοι αυτοί είναι δευτερεύοντες παράγοντες. Οι πρωταγωνιστές είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι μαθητές».
Η πανδημία που «πέρασε αλλά δεν πέρασε κιόλας» και το «πολυπολιτισμικό σχολείο»
Ο κ. Μαρινάκης επέστησε την προσοχή όλων για τον κορωνοϊό: «Πέρασε η πανδημία, αλλά δεν πέρασε κιόλας. Η πανδημία είναι γύρω μας. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί» ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος στάθηκε στην ιστορικότητα του σχολείου που δεσπόζει στην πλατεία Μικρασιατών: «Είναι το πρώτο σχολείο του Δήμου μας. Πρωτοιδρύθηκε πριν από όλα τα άλλα. Το λέμε τούρκικο γιατί έχει αυτή την προέλευση. Αλλά τώρα, είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο που απευθύνεται σε όσους αγαπούν την Παιδεία και τη μόρφωση».
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο
Τα μαθήματα ξεκινούν κανονικά από σήμερα, καθώς καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει, όπως είπε και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μανούσος Μαραγκάκης, ανατρέχοντας στα εμπόδια και τις αναποδιές που επέβαλλε η πανδημία την περασμένη διετία, κι εκτός απροόπτου δεν θα συνοδεύσουν το φετινό σχολικό έτος.
«Αυτά τα χρόνια θα σας μείνουν αξέχαστα»
Θερμό καλωσόρισμα επεφύλαξε στα παιδιά της πρώτης Λυκείου και η Αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, που απευθύνθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά της τρίτης Λυκείου, για να τα συμβουλεύσει: «κοιτάξτε αυτή την τελευταία χρονιά να την ευχαριστηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτά τα χρόνια θα σας μείνουν αξέχαστα. Ο στίβος της ζωής είναι σκληρός. Οι καιροί είναι δύσκολοι: περνάμε οικονομικές κρίσεις, υγειονομικές κρίσεις, πόλεμοι γίνονται στη γειτονιά μας. Ένα πράγμα όμως δεν θα μας το πάρουν ποτέ: τη γνώση κι αυτά τα οποία έχουμε μάθει στην οικογένειά μας και στο σχολείο μας – κι αυτά που θα μάθουν αργότερα όσοι ακολουθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση».