Η έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλοκότου – Ενδιάμεσος Χώρος» έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και συζητήσεις, με αφορμή το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε γύρω από αυτήν.
Βίαιο επεισόδιο σημειώθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο. Ο βουλευτής φέρεται να έσπασε τζάμια και προθήκες σε έξαλλη κατάσταση, διαμαρτυρόμενος για έκθεση την οποία χαρακτήριζε «βλάσφημη».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Παπαδόπουλος έχει συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ μαζί του βρισκόταν και ένα ακόμη άτομο, το οποίο αναζητείται από τις αρχές. Το επεισόδιο προκαλεί έντονη ανησυχία και έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ένταση της κατάστασης.
Η επίμαχη έκθεση
Η έκθεση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης, αντλεί έμπνευση από τη διαχρονική επιδραστικότητα του Γκόγια και τη θεατρικότητα των έργων του, που αναδεικνύουν τον παράλογο, το τερατώδες και το αποτρόπαιο.
Ο Γκόγια, με τα χαρακτικά του, αποκαλύπτει έναν κόσμο γεμάτο αμφισημίες, υβριδικότητα και αιωρήσεις ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, γεγονός που συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες ακόμα και σήμερα.
Τα έργα τέχνης που προκάλεσαν την οργή του βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου
Στην έκθεση αυτή, τα 80 χαρακτικά της σειράς «Los Caprichos» που εκτίθενται, συνδυάζονται με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι από διαφορετικές αφετηρίες, εικονίζουν το αλλόκοτο, το γκροτέσκο και το υβριδικό στοιχείο στην τέχνη τους.
«Τα χαρακτικά του διακρίνονται για την αληθοφάνεια του τερατώδους, την πειστικότητα του παράλογου και την έλξη του αποτρόπαιου. Αξιοποιώντας τη θεατρικότητα της καρναβαλικής παράδοσης και της Commedia dell’Arte, ο Γκόγια συνθέτει ένα καινοφανές σύμπαν στο οποίο κυριαρχεί η αμφισημία και η υβριδικότητα, η διαρκής αιώρηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, αίσθηση που οφείλεται στην αριστοτεχνική συναρμογή δημοφιλών, καθημερινών θεμάτων με παράταιρες, απειλητικές, αποκρουστικές ή και δυσερμήνευτες μορφές οι οποίες, παραδόξως, μας έλκουν αντί να μας απωθούν, ίσως διότι σ’ αυτές αναγνωρίζουμε διαισθητικά κάτι βαθιά δικό μας, παρότι ενδέχεται να μας προκαλούν αρχικά πόνο και ταραχή».
Γράφει η Συραγώ Τσιάρα στον κατάλογο της έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι το 2008, η Εθνική Πινακοθήκη είχε παρουσιάσει το σύνολο των 211 χαλκογραφιών του Γκόγια, με την επιμέλεια της Μαριλένας Κασιμάτη.
Στην ομαδική αυτή έκθεση συμμετέχουν δέκα καλλιτέχνες, οι οποίοι ερμηνεύουν το αλλόκοτο μέσα από τις δικές τους ιδιαίτερες οπτικές και δημιουργίες.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Φίλιππος Τσιτσόπουλος. Μέσα από τη σύμπραξη αυτών των καλλιτεχνών, η έκθεση προτείνει μια μοναδική εικαστική εξερεύνηση του αλλόκοτου, του παράδοξου και του υβριδικού.