Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Το σημερινό σχόλιο έχει το ίδιο θέμα και τον ίδιο τίτλο με το προηγούμενο το οποίο είχε γραφεί και δημοσιευτεί λίγες ώρες πριν την Ρωσική εισβολή και επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις, με τα αναφερόμενα σενάρια που έλεγαν μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:

«Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ελπίζοντας σε κάποια πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής για να αποκλιμακωθεί η ένταση που θυμίζει σκηνές πραγματικού πολέμου.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η εισβολή όχι μόνο δεν θα πραγματοποιηθεί αλλά έχει ήδη ξεκινήσει, ως εφαρμογή κρυφού σχεδίου επαναπροσδιορισμού του γεωπολιτικού χάρτη στην Ουκρανία .

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που βάζουν σε πειρασμό τον Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία , κυρίως όμως είναι το όνειρο που ζει κόντρα στον εφιάλτη που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα.

Είναι το όνειρο του να δει μια δυνατή αναδυόμενη Ρωσία πρωτοποριακή δύναμη, μπροστά στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σήμερα από την Ευρώπη την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Δυστυχώς δεν επικράτησε το πρώτο που ήταν το καλό σενάριο για την αποφυγή της εισβολής και την αποκλιμάκωση της έντασης.

Εάν όπως φαίνεται μέχρι τώρα επικρατήσει το δεύτερο σενάριο και η εισβολή αποτελεί σχέδιο σε γνώση του ΝΑΤΟ με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής, αυτό θα είναι το ολιγότερο κακό και η επιχείρηση εισβολής θα αποκλιμακωθεί μετά από διαπραγματεύσεις με την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου .

Το χειρότερο σενάριο είναι το τρίτο με την Ρωσία να λειτουργεί κατά βούληση χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις στα πεδία των μαχών που θα οδηγήσουν στην επιβολή όχι μόνον διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων προς αυτήν, αλλά την αναγκαστική πολεμική εμπλοκή της Δύσης με τις μεγαλύτερες καταστροφικές επιπτώσεις μιας γενικευμένης παγκόσμιας σύρραξης.

Η πολεμική κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και ανησυχίας στη Ελλάδα, την Ευρώπη και θέτει πραγματικά σε δοκιμασία την ειρήνη και την οικονομία στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.

Κατά την παγκόσμια ομολογία αυτό που ξεκίνησε ο Πούτιν την προηγούμενη Πέμπτη στις πέντε τα ξημερώματα δεν είναι παρά μια κανονικότατη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα ψευδοεπιχειρήματα που χρησιμοποίησε δήθεν για την αποκατάσταση της ειρήνης δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Κανένας ηγέτης στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν χρησιμοποίησε την λέξη «εισβολή» σε πολεμικά διαγγέλματα.

Όλοι πάντοτε κάνουν πόλεμο για την ειρήνη, για το καλό των λαών και την σωτηρία της πατρίδας των, χρησιμοποιώντας αστεία επιχειρήματα για τις τραγωδίες που προκαλούν.

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπήρχε έντονος αντιαμερικανισμός κυρίως για την τραγωδία της Κύπρου, έντονος αντιγερμανισμός ως κατάλοιπο των ναζιστικών θηριωδιών και ο αντιευρωπαϊσμός στην Ελλάδα φούντωσε στα χρόνια των μνημονίων της οικονομικής κρίσης.

Αντίθετα ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού έβλεπε πάντοτε με συμπάθεια τη Ρωσία από την υποστήριξη της στα χρόνια της τουρκοκρατίας προς την Ελλάδα και για λόγους θρησκευτικούς ένεκα του κοινού ορθόδοξου θρησκευτικού δόγματος.

Κάποιοι άλλοι ως αριστεροί έχοντας το μυαλό τους στην Σοβιετική Ένωση έβλεπαν με συμπάθεια τη Ρωσία ως «μητέρα του παγκόσμιου ιδεολογικού κουμμουνιστικού κινήματος».

Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας σήμερα ανατρέπουν όλες τις θεωρίες και τους εθνικούς συναισθηματικούς προσανατολισμούς.

Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την άδικη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και να μην υποστηρίξει την ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέξει την αυτοδιάθεσή του.

Όπως ήταν παράλογος ο πόλεμος που έγινε τότε από το ΝΑΤΟ προς την Γιουγκοσλαβία, έτσι παράλογη και εγκληματική είναι σήμερα η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άλλα Πρόσφατα