Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ευχηθεί να κερδίσουμε το λαχείο; Και οι περισσότεροι από εμάς μείναμε με την ευχή…
Όλοι… εκτός από έναν άνδρα με καταγωγή από την Ρουμανία και την Αυστραλία, ονόματι Stefan Mandel, ο οποίος δεν τα έχει καταφέρει μόνο μια φορά, αλλά… 14 φορές!
Με πιθανότητες μία στα… 300 εκατομμύρια να κερδίσει το τζάκποτ, ο εν λόγω άνδρας δεν το άφησε στην τύχη και στην επιλογή των αριθμών τυχαία όπως εμείς, αλλά… είχε σχέδιο. Και μάλιστα ένα σχέδιο που διήρκησε πολλά χρόνια και εξελισσόταν ολοένα και περισσότερο.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε τις μαθηματικές του ικανότητες για να βρει τον συνδυασμό αριθμών που θα του έδιναν τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει.
Ζητώντας τη βοήθεια μιας ομάδας επενδυτών και ενός συνδικάτου που ονομάζεται International Lotto Fund, ο Mandel στόχευσε στη συνέχεια λοταρίες πρώτα στην Ρουμανία, στη συνέχεια στην Αυστραλία και τέλος στις ΗΠΑ.
Με τη μέθοδό του κατάφερε να κερδίσει πάρα πολλά λεφτά, αλλά… να χάσει και πάρα πολλά σε δικαστικές διαμάχες.
Όμως, ενώ τα σχέδιά του δεν ήταν ακριβώς παράνομα, οι πρακτικές του προκάλεσαν πολλές υποψίες με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μακροχρόνιες -και ιδιαίτερα δαπανηρές- δικαστικές διαμάχες.
Πώς κατάφερε να κερδίσει το λαχείο 14 φορές
Πώς ακριβώς το έκανε; Ο Mandel είπε ότι είναι «απλά μαθηματικά», ωστόσο η αλήθεια είναι… λίγο πιο περίπλοκη από αυτό.
Πιο αναλυτικά, ο εν λόγω άνδρας ονόμασε τον αλγόριθμό του για την επιλογή αριθμών «συνδυαστική συμπύκνωση».
Ο 89χρονος σήμερα Μαντέλ πέρασε χρόνια σχεδιάζοντας και κάνοντας μαθηματική έρευνα για να καταλήξει σε έναν «αλγόριθμο επιλογής αριθμών», βασιζόμενος σε μια μέθοδο που ονόμασε «συνδυαστική συμπύκνωση».
Αφού κέρδισε αρκετά χρήματα για να «αποδράσει» από τη Ρουμανία, εξέλιξε την εν λόγω τεχνική και την μετέτρεψε σε αυτοματοποιημένο σύστημα, στην Αυστραλία.
Εκεί, σχεδίασε το σύστημα για να επιτρέπει σε εκτυπωτές και υπολογιστές να εφαρμόζουν αυτόματα τον αλγόριθμο για να συμπληρώνουν δελτία με κάθε συνδυασμό αριθμών.
Μετά από πάρα πολλές νίκες, οι αυστραλιανές αρχές άρχισαν να συνειδητοποιούν το σχέδιό του και έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να τον σταματήσουν.
Δεδομένου ότι η μέθοδος δεν ήταν παράνομη εκείνη την εποχή, οι κανόνες άλλαξαν για να απαγορεύσουν τη μαζική αγορά δελτίων καθώς και τη χρήση δελτίων που παράγονται από υπολογιστή. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον Μαντέλ.
Στράφηκε στις ΗΠΑ
Δεν πέρασε πολύς καιρός, μέχρι ο Μαντέλ έστρεψε την προσοχή του σε μια μεγαλύτερη αγορά. Όταν αναζητούσε άλλες επιλογές, έμαθε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ακόμη επιβάλει τους περιορισμούς που είχε βιώσει στην Αυστραλία.
Αμέσως άρχισε να δουλεύει για να σπάσει το αμερικανικό σύστημα, με ιδιαίτερη έμφαση στη λαχειοφόρο αγορά της Βιρτζίνια. Εκείνη την εποχή υπήρχαν 7,1 εκατομμύρια πιθανοί συνδυασμοί αριθμών και τα εισιτήρια είχαν μόνο 1 δολάριο το καθένα.
Ο πρώην οικονομολόγος ίδρυσε μια επίσημη εταιρεία, την Pacific Financial Resources, και ένα καταπίστευμα υπό αυτήν, με το όνομα International Lotto Fund, πείθοντας χιλιάδες επενδυτές να αυξήσουν τη χρηματοδότηση κατά εκατομμύρια.
Στη συνέχεια, δημιούργησε μια έδρα σε μια αποθήκη στη Μελβούρνη με προσωπικό πλήρους απασχόλησης 16 ατόμων προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη μέθοδό του για την εκτύπωση 7 εκατομμυρίων λαχνών σε διάστημα τριών μηνών, τα οποία ταχυδρόμησε σε έναν συνεργάτη του στις ΗΠΑ.
Το 1992 το Τζάκποτ έφτασε τα 27 εκατομμύρια δολάρια και ο Μαντέλ και η ομάδα του αγόρασαν κάθε δελτίο. Η ομάδα στάθηκε τυχερή, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο καθώς και πρόσθετα μικρότερα βραβεία.
«Ήξερα ότι θα κερδίσω ένα πρώτο βραβείο, έξι δεύτερα βραβεία, 132 τρίτα βραβεία και χιλιάδες μικρά βραβεία», είπε στο Planet Money.
Το συνολικό του κέρδος ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Όλο αυτό κατέληξε σε μια τετραετή δικαστική μάχη, κατά την οποία το σωματείο ερευνήθηκε από τη CIA και το FBI, ωστόσο οι υποψίες ήταν αβάσιμες.
Τι κάνει σήμερα…
Ο Μαντέλ οδηγήθηκε σε δικαστικό αγώνα τεσσάρων ετών και τελικά απαλλάχθηκε από κάθε αδίκημα. Ωστόσο, αυτό του προκάλεσε οικονομικά προβλήματα.
Κέρδισε εκατομμύρια από τις νίκες του, αλλά οι επενδυτές του έλαβαν λιγότερα χρήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν. Έτσι, ο Μαντέλ κατέληξε να κηρύξει πτώχευση το 1995. Οι παράδοξες μέθοδοί του οδήγησαν τις ΗΠΑ να θεσπίσουν νέους νόμους.
Σήμερα, ο Mandel περνά το χρόνο του στην παραλία στο νησί Βανουάτου, αφού δήλωσε ότι έχει αποσυρθεί από το κυνήγι του λαχείου.
«Είμαι ένας άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, αλλά με υπολογισμένο τρόπο» είπε στη ρουμανική εφημερίδα Bursa το 2012