Αυτό που συμβαίνει επί μία εβδομάδα στις αγορές, μετά την ανακοίνωση των δασμών και την ανάκλησή τους στη συνέχεια είναι ο ορισμός του σκωτσέζικου ντους και είναι κάτι που η οικονομική επιστήμη δεν το αντιμετωπίζει με θετικό μάτι.
Ο πλανήτης πορεύεται πάνω σε ένα κύμα αβεβαιότητας, μετά τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε με την ανακοίνωση δασμών για τους πάντες από τον Ντόναλντ Τραμπ, την σκληρή απάντηση της Κίνας και τη σύγκρουση χωρίς όρια μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Μπορεί η αναβολή των 90 ημερών στην εφαρμογή των δασμών που ανακοινώθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο για όλους πλην Κίνας, να προσφέρει μία ανάσα και μια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, αλλά οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Ο πόλεμος στην παρούσα φάση μοιάζει με έναν αμφίρροπο αγώνα ποδοσφαίρου. Όταν ένα ματς πάει στην παράταση δεν έχει ακόμα κριθεί. Μπορεί να κάνει κανείς εκτιμήσεις για την αντοχή των παικτών, για φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο.
Το «φλερτ» Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το παρασκήνιο είναι έντονο και όλοι προσπαθούν να χτίσουν συμμαχίες για την επόμενη μέρα. Η Κίνα θέλει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να καταφέρει μια κατά το δυνατόν κοινή στάση απέναντι στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Μία πρώτη γεύση αυτής της προσέγγισης πήραμε με τη συνάντηση του Κινέζου πρόεδρου, Σι Τζινπίνγκ που συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει νικητής σε έναν πόλεμο δασμών και το να πάμε κόντρα σε όλο τον κόσμο μπορεί να οδηγήσει μόνο στην απομόνωση».
Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την ΕΕ να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Τραμπ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος προσδοκά να συντονίσει τη στάση του με τους Ευρωπαίους, αφήνοντας τις ΗΠΑ χωρίς συμμάχους στην πολιτική τους, αν και δεν είναι βέβαιο ότι ο Ντόνταλν Τραμπ επιδιώκει συμμαχίες. Η μέχρι στάση του έχει δείξει ότι επιλέγει την σκληρή γραμμή και τα πολλαπλά μέτωπα ακόμα και με συμμάχους του.
Το ασιατικό μέτωπο
Το Πεκίνο όμως δεν αρκείται μόνο στην προσέγγιση των Ευρωπαίων. Όπως γράφει ο Guardian, προσεγγίζει και άλλους εμπορικούς εταίρους για να αντιμετωπίσουν από κοινού τους δασμούς των ΗΠΑ.
Ο Σι σχεδιάζει να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων του Βιετνάμ και της Καμπότζης, την επόμενη εβδομάδα.
Ο μεταποιητικός κόμβος της νοτιοανατολικής Ασίας είναι έτοιμος να βάλει φρένο στα κινεζικά προϊόντα που αποστέλλονται στις ΗΠΑ μέσω της επικράτειάς του με την ελπίδα να αποφύγει τους δασμούς.
Η πρώτη ασιατική χώρα που φαίνεται να έχει επιλέξει τον δρόμο των συνομιλιών με τους Αμερικάνους είναι το Βιετνάμ, που ήταν από τις χώρες για τις οποίες προαναγγέλθηκαν δασμοί που πλησίαζαν το 100% και αυτές οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν άμεσα
Αλλά και ο πρόεδρος της Ταϊβάν έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του θα είναι επίσης μεταξύ των πρώτων εμπορικών εταίρων που θα εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Η Ταϊβάν, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί δασμοί 32%, έχει δηλώσει πρόθυμη να μηδενίσει τους δασμούς για να βάλει τις κατάλληλες βάσεις για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα από την άλλη έχει δημιυργήσει μια ειδική ομάδα με επικεφαλής στενό συνεργάτη του που ελπίζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Φόβοι ύφεσης και εμπορικό χάος
Με τον μέσο όρο των αμερικανικών εισαγωγικών δασμών να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 100 ετών, όπως αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου Yale, οι αγορές αντιμετωπίζουν ένα σκηνικό αυξημένου κινδύνου.
Η Goldman Sachs εκτιμά την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 45%, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές, τη μείωση παραγγελιών και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως ανακοίνωσε ότι θα παγώσει προσωρινά την επιβολή των πρώτων αντιμέτρων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου.