Η παραγωγική μετανάστευση γεμίζει τις θάλασσες της Κρήτης με λαγοκέφαλους

Πρέπει να διαβάσετε

Ψάρια – «εισβολείς» από την Ερυθρά θάλασσα απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημα της Κρήτης. Η αυξημένη παρουσία λαγοκέφαλων στις θάλασσες του νησιού κινητοποιεί τις τοπικές αρχές που αναζητούν τρόπους για να μπει «φρένο» στην αύξηση του πληθυσμού τους.

Φαίνεται μάλιστα πως η αύξηση των λαγοκέφαλων στο νότιο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα έχει τη δική της εξήγηση. Όπως δήλωσε στην τηλεόραση Creta η βιολόγος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Παναγιώτα Περιστεράκη «αυτή την περίοδο έχουμε μεγάλες μετακινήσεις λαγοκέφαλων στις ακτές της Κρήτης. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να οφείλεται στην παραγωγική μετανάστευση του ψαριού. Αυτές τις αυξημένες συγκεντρώσεις πληθυσμού του λαγοκέφαλου πρέπει να τις μελετήσουμε ώστε στη συνέχεια να επιχειρήσουμε να παρέμβουμε».

Αναζητείται τρόπος και πιστώσεις για την αντιμετώπιση του λαγοκέφαλου

Αν και το πρόβλημα του λαγοκέφαλου εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά από το 2010 ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για την εξάπλωσή του.

Η μαζική μετανάστευση του είδους στις θάλασσες της Κρήτης έχει κινητοποιήσει τις τοπικές αρχές. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων προκειμένου να μπει ανάχωμα στην εκτός ελέγχου αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου.

«Έχουν γίνει επαφές με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τη διαχείριση κοινοτικών πόρων για να εξετάσουμε τη δυνατότητα απορρόφησης πιστώσεων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Αλιεία και Θάλασσα”. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Creta η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος αποτελεί το γεγονός πως ακόμα και οι πλέον ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα και στοιχεία για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος.

Ψάρι – «εισβολέας» από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου χίλια είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Οι αρμόδιες αρχές επιχειρούν να βάλουν ανάχωμα στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης και το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα