Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η ουκρανική κρίση και η Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Δημήτρης Στεμπίλης
Δημήτρης Στεμπίλης
Δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής
Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής

Για μια ακόμη φορά «τύμπανα πολέμου» χτυπάνε στη γειτονιά μας και μάλιστα με πρώτα θύματα δύο Έλληνες ομογενείς στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας, 62 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη. Η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται, με την ΕΕ να βρίσκεται σε συναγερμό, όπως φάνηκε από την τηλεδιάσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμμετείχε φυσικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΕΕ και η Ελλάδα πιο συγκεκριμένα βρίσκονται στην ιδιαίτερα δύσκολη και λεπτή θέση να πρέπει να κρατήσουν μια στάση που από τη μια θα εκφράζει το αρραγές μέτωπο ΕΕ και ΝΑΤΟ και από την άλλη δεν θα οδηγήσει σε πλήρη ρήξη με τη Μόσχα, σε μια περίοδο που λόγω των ζητημάτων ενέργειας αλλά και της γενικότερης γεωπολιτικής κατάστασης, όλα μοιάζουν εύθραυστα.

Η επιλογή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πάει σε μια «ελεγχόμενη κρίση» όπως την ονομάζουν οι έμπειροι διεθνείς αναλυτές δοκιμάζει τα νεύρα όλων, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να μην μπορούν να δείξουν ευελιξία. Χαρακτηριστικό της τελευταίας διαπίστωσης είναι τόσο το ναυάγιο της τηλεφωνικής συνομιλίας Μπάιντεν-Πούτιν, όσο και αυτό του Αμερικανού Προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που δεν θέλει να βλέπει τον Πούτιν ούτε ζωγραφιστό. Ο τελευταίος , μάλιστα, καθώς και όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι πιέζουν λεκτικά τη Δύση, ενώ η συνεχής ανάπτυξη στρατευμάτων και στόλου δείχνει τη ρωσική αποφασιστικότητα, όχι τόσο για να ξεκινήσουν ένα πόλεμο, όσο κυρίως για να δημιουργήσουν συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε ρωσική υποχώρηση στο ζήτημα.

Σε όλο αυτό το εύφλεκτο σκηνικό η θέση της Ελλάδας είναι πολλαπλώς δύσκολη και ευαίσθητη. Ξεκινώντας από την ύπαρξη ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή – η ελληνική κοινότητα αριθμεί 100.000 μέλη-, όπως οι άτυχοι ομογενείς που σκοτώθηκαν από Ουκρανούς στρατιώτες, η Αθήνα αναγκάζεται ανά πάσα στιγμή να «δίνει» τα διαπιστευτήριά της τόσο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ όσο και στη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και λακωνικοί, όπως αυτό φαίνεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι οποίες συνοψίζονται και εξαντλούνται στη λέξη «αποκλιμάκωση». Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές αλλά και τις διακηρυγμένες θέσεις της Βασιλίσσης Σοφίας η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να υπηρετήσει ένα τρίπτυχο εξαιρετικά δύσκολης ισορροπίας που περιλαμβάνει: Ενιαία στάση ΕΕ-ΝΑΤΟ, εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανοιχτούς διαύλους με τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο αεικίνητος Έλληνας υπΕξ, πρόσφατα είχε βρεθεί σε Μαριούπολη και Σαρτανά για επαφές με την ομογένεια, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη του στο Κίεβο μέσα από τη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου στο Σότσι. Η αποστολή πάντως του κ. Δένδια, παρά τις άριστες σχέσεις του με τον Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα είναι εύκολή, αφού θα εκπροσωπεί και την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την Ελλάδα, με την Ρωσία, σχετικά με τη χώρα μας να έχει εκφράσει την ενόχλησή της για το ρόλο της Αλεξανδρούπολη στα σχέδια των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά και ο κ. Λαβρόφ θα έχει απέναντί του έναν καλόπιστο, αλλά εξαιρετικά σοβαρό υπΕξ που δεν έχει αντιρωσικές παρωπίδες, αλλά ταυτόχρονα υπηρετεί τη χώρα του και την ΕΕ. Η ευχή όλων είναι ότι οι επαφές του κ. Δένδια να βρουν ευήκοα ώτα σε μια στιγμή που είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την Ευρώπη και την περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι έρχεται και καλοκαίρι και η Ελλάδα με τις ευοίωνες προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό, που σημαντικό μέρος του είναι από τη Ρωσία, επιθυμεί την συντομότερη αποκλιμάκωση τόσο για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή όσο και για την απρόσκοπτη πορεία προς την ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας…

Άλλα Πρόσφατα