Το μεγάλο κεφάλαιο των κατεδαφίσεων των επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια κτισμάτων που «χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου άνοιξε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.
Όπως εξήγησε η κα. Κοζυράκη, υπάρχει ένα κονδύλιο από το δήμο Μινώα Πεδιάδας, κάποια χρήματα δηλαδή, που δόθηκαν για να απομακρυνθούν κάποια κτίρια που ουσιαστικά μπλόκαραν τη λειτουργία του κέντρου του Αρκαλοχωρίου, που εκτελέστηκαν με την κατεδάφιση του τριώροφου. «Όμως η διαδικασία είναι περίπλοκη και δυσκολότερη, γιατί μιλάμε για τον ιστορικό πυρήνα του Αρκαλοχωρίου. Ένας μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων κτιρίων που έχουν καταρρεύσει στο σύνολο είτε ένα τμήμα τους, χρειάζεται να βρεθεί μια διαδικασία που θα τρέξει πιο γρήγορα. Γι’ αυτό έγινε η συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα όπου τέθηκε το πιο ουσιαστικό ζήτημα, των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων και πόσο γρήγορα μπορούν να απομακρυνθούν».
Η κα. Κουζράκη σημείωσε πως είναι δύσκολο το γεγονός ότι ένα κτίριο είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο και που ουσιαστικά δεν έχει διευκρινιστεί εύκολα σχετικά με τον «κόκκινο σταυρό». «Με την έννοια ότι κτίρια που έχουν πολλούς ιδιοκτήτες ή ήταν εγκαταλελειμμένα και πριν το σεισμό έχουν άλλες διαδικασίες ως προ τη συνέχιση της κατεδάφισης τους σε σύνολο ή σε μέρη. Η συζήτηση ήταν το ποιος θα τεκμηριώσει τόσο σοβαρά αυτό ώστε να μπορεί ένα τέτοιο κτίριο να κατεδαφιστεί χωρίς να ακολουθήσουν πολύμηνες διαδικασίες. Έχει συσταθεί 7μελής Επιτροπή που δεν έχουν φτάσει ακόμη στα χέρια τους κανένα πρωτόκολλο κατεδάφισης ούτε από το δήμο ούτε από τη ΔΑΕΦΚ».
Σύμφωνα με την κα. Κοζυράκη, τα επόμενα βήματα είναι ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, έχει ξεκινήσει ουσιαστικά έναν-ένα τους δήμους τους σεισμοπαθείς και το δήμο Ηρακλείου, για να ενημερώσει τις πολεοδομίες και το γραφείο ΔΑΕΦΚ που έχει συγκροτηθεί αλλά και τη ΔΑΕΦΚ Χανίων ως προς τη συγκρότηση της Επιτροπής και υποβολής των φακέλων για να τρέξουν οι διαδικασίες. «Δηλαδή να μην υποβάλλονται οι φάκελοι σε συμβούλια Aρχιτεκτονικής ή σε Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Έχει επιτέλους συγκροτηθεί αυτή η Επιτροπή και οι φάκελοι πρέπει να υποβάλλονται εκεί για να τρέξουν».
Πρόσθεσε δε, πως αυτή τη στιγμή προβλέφθηκε μια διαδικασία για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια που είναι πολύ γρήγορη και στην οποία κανείς δεν έχει ενημερωθεί, με αποτέλεσμα να φεύγουν φάκελοι σε υπηρεσίες όπως οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες και να φτάνουν γνωμοδοτήσεις στην Επιτροπή, χωρίς να έχει τους φακέλους. «Ξεκινάει η Επιτροπή, για να αναζητήσει η ίδια τους φακέλους και να εκτελεστούν τα πρώτα 9 πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχει εκδώσει η ΔΑΕΦΚ στο Αρκαλοχώρι».
Μάλιστα, η κα. Κοζυράκη σημείωσε πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί για το τι αριθμό μιλάμε, καθώς δεν έχουν βγει οι φάκελοι. «Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο μέρος που αφορούν μόνο τμήματα και όχι στο σύνολο. Ο πυρήνας του Αρκαλοχωρίου έχει μεγάλο πρόβλημα και ο σεισμός έβαλε το χεράκι του να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση».
Πάντως, η κα. Κοζυράκη επεσήμανε πως τα προβλήματα είναι μεγάλα γιατί οι κατεδαφίσεις σέρνουν και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα, ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν καταρρεύσει το κτίσμα τους και πρέπει να κατεδαφιστεί. «Πολλοί από αυτούς θα αποκτήσουν χώρους, οικόπεδα που δεν θα έχουν αρτιότητα και θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα που καλείται ο δήμος να αντιμετωπίσει με το γενικό πολεοδομικό, το τοπικό χωρικό σχέδιο. Οι κατεδαφίσεις θα ανοίξουν και άλλες πληγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Στο Αρκαλοχώρι, ζημιές έχουν υποστεί κυρίως τα κτίρια στον πυρήνα. «Εκεί που τα παλιά κτίρια, κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί, πετρόχτιστα που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Υπάρχουν γείτονες που έχουν λειτουργικό κτίσμα και έχουν μπει σε διαδικασίες για να μπουν στα δικά τους και να ζήσουν. Κάποιες ενέργειες που είναι απαραίτητες και μας φαίνονται ότι πρέπει να εκτελεστούν… χθες, σέρνουν μαζί τους μεγάλα ζητήματα από πίσω. Ο δήμος Μινώα θα έχει τα δύσκολα από εδώ και πέρα».
Κλείνοντας, η κα. Κοζυράκη αναφέρθηκε και στα ετοιμόρροπα κτίρια του δήμου Ηρακλείου, λέγοντας πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. «Όλοι έχουμε στο μυαλό μας, κάποια ακίνητα που γνωρίζουμε ότι κρέμονται επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια των πολιτών. Γιατί είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις και η δημόσια υπηρεσία φοβάται, γιατί αν δεν συναινέσουν οι ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μηνύσεις. Στην περίπτωση του δήμου Ηρακλείου, υπάρχει η ίδια διαδικασία με την 7μελή Επιτροπή, που πρέπει να συνεργαστεί η αρμόδια πολεοδομία, με την Επιτροπή για να τρέξουν τα ζητήματα. Όσον αφορά το δήμο Ηρακλείου, η πολυιδιοκτησία, είναι το μεγάλο ζήτημα και ο μεγάλος φόβος των αρχών, για ιδιοκτήτες που θα αξιώσουν ότι δεν γνώριζαν για τη συνέχεια. Όταν γίνουν αυτές οι κατεδαφίσεις, τα χρήματα θα βαρύνουν τους ιδιοκτήτες».