Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η νέα πραγματικότητα για τη Νήσο Χρυσή και οι… αντιδράσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Νέα δεδομένα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το φετινό καλοκαίρι στη Νήσο Χρυσή, αφού εκδόθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αναφορικά με τον περιορισμό προσβασιμότητας στη Νήσο, στα πλαίσια εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, σημείωσε πως ουσιαστικά το μεγαλύτερο στοιχείο που αλλάζει είναι η αποβίβαση, ότι δεν θα επιτρέπεται δηλαδή η αποβίβαση οπουδήποτε, είτε στις προβλήτες είτε στον αιγιαλό από σκάφη. «Οι άνθρωποι μπορούν να βουτούν, να κάνουν το μπάνιο τους, να φτάνουν στον αιγιαλό και θα παραμένουν εκεί. Θα υπάρχει απαγόρευση εισόδου στο δάσος ώστε να δούμε, πως μπορούμε να σώσουμε το δάσος».

Η κα. Κοζυράκη σημείωσε πως το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν όλες οι αρχές για την εφαρμογή των αλλαγών αυτών. «Κυρίαρχο ρόλο έχει το Λιμενικό Σώμα που όπως δήλωσε ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας είναι πλέον ξεκάθαρο τι κάνει το Λιμενικό όσον αφορά τη διασφάλιση του θαλάσσιου χώρου για το νησί. Είναι σαφής η απόφαση αυτή, απομένει η ενημέρωση του κοινού, τόσο στα λιμάνια όσο και στον ίδιο το χώρο ότι δεν θα μπορούν να αποβιβάζονται και να μπουν στο δασικό οικοσύστημα. Επίσης θα γίνονται μεικτά κλιμάκια δασοφυλακής και αστυνομίας, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται με σκάφος καθημερινά, αν αυτό είναι δυνατόν στο νησί και να επιβάλλουν κυρώσεις που έχουν στην αρμοδιότητα τους. Αν τα σώματα αυτά έχουν καθημερινή παρουσία στο νησί, θα αποτραπεί η παραβατική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με την κα. Κοζυράκη, όσον αφορά τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που έχουν οι υπηρεσίες, σε κάθε περίπτωση θα αφορούν τις αρμοδιότητες τους. «Π.χ. τι συμβαίνει όταν πιαστεί κάποιος που χρησιμοποιεί τα πηγάδια από το νησί; Το πρόστιμο είναι τεράστιο, είναι περίπου 5.000 ευρώ, όταν έχουμε είσοδο μέσα στο νησί, αν π.χ. αυτό γίνεται με το στήσιμο κάποιας σκηνής το πρόστιμο είναι 300 ευρώ, αν είναι η διέλευση του χώρου θα μπορούσε να είναι απλά μια σύσταση. Κάθε υπηρεσία έχει καθαρή ευθύνη, το θέμα είναι η καθημερινή τακτική παρουσία στο νησί».

Η κα. Κοζυράκη, αποκάλυψε ότι δεν λείπουν οι αντιδράσεις των πολιτών καθώς ολοκληρώνεται η κατεδάφιση των παραπηγμάτων. «Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι καθαιρέσεις και υπολείπεται, τα τελευταία μπάζα να απομακρυνθούν από το νησί. Υπήρξαν χθες αντιδράσεις σχετικά με τους τελευταίους ανθρώπους που έπρεπε να απομακρυνθούν δια της αστυνομίας από το νησί. Υπήρχαν δύο άτομα που έμειναν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου σε δύο παραπήγματα. Το καλοκαίρι αυτό είναι διαφορετικό, όλα αυτά έχουν ξηλωθεί και έχουν απομακρυνθεί. Ο εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου που ήταν χθες στο σύνολο της στο νησί, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα πλέον αυθαίρετο παράπηγμα στο νησί, έχουν όλα καθαιρεθεί».

Κλείνοντας, η κα. Κοζυράκη σημείωσε πως γίνεται μια έρευνα από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής στη Νήσο. «Θα πρέπει να ενισχυθεί το οικοσύστημα τεχνικά στη συνέχεια. Αυτό πρέπει να το δούμε το καλοκαίρι, γι’ αυτό ο περιορισμός αφορά τους επόμενους μήνες δεν θα είναι κάτι διαχρονικό. Σε αυτό το χρόνο θα έχει τελειώσει η μελέτη της φέρουσας ικανότητας που θα μας πει ποιος είναι ο αριθμός ατόμων που πρέπει να επισκέπτεται στο νησί χωρίς να προκαλέσει βλάβη στο οικοσύστημα και πως να γίνει ώστε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και τα παιδιά μας».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα