Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η ισχυροποίηση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων τη στιγμή που το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή είναι περισσότερο εύθραυστο από ποτέ μεταπολεμικά.
Η λογική πίσω από τη στρατηγική της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξής: η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε σενάριο απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεωρητική δύναμη τυχόν απειλήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της χώρας με ορίζοντα το 2030.
Βασικοί πυλώνες στη… νέα σελίδα είναι η πλήρης αναδιοργάνωση της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με ένα οργανωτικά πιο σύγχρονο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα.
Η νέα Δομή Δυνάμεων καλύπτει χρονικό ορίζοντα 12 ετών.
Οι τρείς βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βασίζονται οι επερχόμενες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις αφορούν την ασφάλεια, εσωτερικούς υπηρεσιακούς λόγους αλλά και το λειτουργικό κόστος.
Στόχος είναι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να οδηγηθούν σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα αλλά και στην οικονομική ενίσχυση των στελεχών.
Γιατι κλείνουν 137 στρατόπεδα
Συνολικά, στην Ελλάδα υπάρχουν 831 στρατόπεδα.
Πλέον, όμως, ο στρατός μπαίνει σε μία διαφορετική φιλοσοφία με ευέλικτες μονάδες, μεγάλης πληρότητας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και μέσω της νέας ατζέντας επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων δομών και η διάταξη τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η συγχώνευση μονάδων στην ενδοχώρα και σε περιοχές όπου δεν κρίνονται ευαίσθητες για την Εθνική Άμυνα, όπως και η κατάργηση 137 στρατοπέδων έως το 2025, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την ενίσχυση των μονάδων αιχμής.
Για παράδειγμα, οι μονάδες στον Έβρο που υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού (ποσοστό επάνδρωσης κάτω από 30%) θα ανασυγκροτηθούν.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση στρατοπέδου στην παραμεθόριο, όπου εδρεύει μόνο μία μονάδα του Λόχου Εφοδιασμού Μεταφορών.
Οι περιοχές με υπεράριθμες μονάδες θα εξισορροπηθούν, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%».
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να κλείσουν στρατόπεδα στον Έβρο και το Αιγαίο.
Η φιλοσοφία πίσω από το εν λόγω «λίφτινγκ» των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, τακτικά ευέλικτου και άρτια εξοπλισμένου στρατού -μικρότερου σε μέγεθος αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός.
Ενός στρατού που θα μπορεί να επιχειρεί όχι μόνο σε μεγάλους σχηματισμούς αλλά και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι-drone δυνατότητες και θα αξιοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα (δορυφορικές επικοινωνίες, ηλεκτρονικός πόλεμος κλπ) για μεγαλύτερη αυτονομία και προστασία.
Μεταρρύθμιση Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και Εθνοφυλακής
Στην νέα «σελίδα», προστίθενται αλλαγές και στη Στρατιωτική Δικαιοσύνη, με το Νίκο Δένδια να προαναγγέλλει την κατάργηση στρατοδικείων, ναυτοδικείων και αεροδικείων.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε:
«Δεν υπηρετούν καμία πραγματική ανάγκη».
Τόνισε, επίσης, πως ο μέσος όρος εκδίκασης υποθέσεων από κάθε στρατοδίκη είναι πέντε υποθέσεις το χρόνο, όταν ο ανάλογος δικαστής στα πολιτικά δικαστήρια δικάζει 25 την ημέρα.
Παράλληλα εξετάζεται μια μεταρρύθμιση της θητείας, της εθνοφυλακής και της εφεδρείας, με την πρώτη φάση αυτών των αλλαγών να αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στο κάδρο των αλλαγών μπαίνουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι:
«Πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα – ισολογισμός, απολογισμός, λογοδοσία – θα προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος».
Το ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας και ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»
Μεγάλη έμφαση δίνεται στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, τον εκσυγχρονισμό των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών σπουδών, την απλοποίηση της ίδρυσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και τη συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ερευνητικά προγράμματα, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, του επιπέδου κυβερνοασφάλειας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πληροφοριακών συστημάτων.
Πρόκειται για το «όχημα» με το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπουν στον 21ο αιώνα, καθώς φέρνει σε επαφή τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το περιβάλλον αμυντικής καινοτομίας που υπάρχει στην Ελλάδα.
Κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας:
«Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του ΕΛΚΑΚ είναι το σύστημα αντι-drone ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Δοκιμάστηκε πρώτα. Μετά τοποθετήθηκε σε φρεγάτα, πήγε σε συνθήκες μάχης στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε δύο drones. Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ πλέον θα εξοπλίζει τις φρεγάτες μας. Και με διάφορες τροποποιήσεις θα είναι ένα από τα τέσσερα anti-drone συστήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα ελληνικό σύστημα».
Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την ίδια ώρα ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα γίνει η πρώτη παρουσίαση των συστημάτων καινοτομίας Ελλάδας και Γαλλίας στην Αθήνα.
Στα προγράμματα εξοπλισμών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO, νέες πυραυλάκατοι, η φρεγάτα με την ονομασία «Constellation» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η νέα κορβέτα που σχεδιάζεται μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και νέα υποβρύχια.
Οι επενδύσεις αυτές, συνολικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα κατανεμηθούν στα ελληνικά ναυπηγεία μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο κύριος στόχος της «Νέας Δομής Δυνάμεων 2024-2035» είναι ο πολλαπλασιασμός της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαθέτουν δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής κάθε δυνητικού αντιπάλου.
Ενίσχυση Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας
Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται με δυνατότητες στρατηγικών πληγμάτων και αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, ενώ θα μπορεί πλέον να προβάλλει δύναμη σε μεγαλύτερη κλίμακα, προστατεύοντας τα ελληνικά θαλάσσια συμφέροντα πέρα από το Αιγαίο.
Στον τομέα της Πολεμικής Αεροπορίας, οι τύποι των αεροσκαφών ομογενοποιούνται, ώστε να συμπεριλαμβάνονται 200 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, τα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35 παρέχοντας μια δύναμη 3 έως 4 φορές ισχυρότερη από την τωρινή, παρόλο που θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών.
Eξοικονόμηση πόρων
Η εξοικονόμηση πόρων είναι ένας από τους βασικούς στόχους της νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπολογίζεται ότι, μόνο από το λειτουργικό κόστος, θα εξοικονομηθούν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία -δηλαδή 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.