Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η Μέρκελ «βλέπει» συμφωνία τον Ιούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρέπει να διαβάσετε

Συμφωνία τον Ιούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένει να επιτευχθεί η Άνγκελα Μέρκελ καθώς προοιωνίζονται δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ τις ερχόμενες εβδομάδες για το πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας, που γονάτισε η πανδημία του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε βουλευτές της CDU σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση η Μέρκελ τόνισε, σύμφωνα με αξιωματούχο, που επικαλείται το Bloomberg, ότι και η Γερμανία θα επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης και την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στην εσωτερική αγορά, οι οποίες διευρύνθηκαν λόγω της πανδημίας και των διαφορετικών μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή για να συζητήσουν την πρόταση, που απαιτεί την έγκριση όλων. Τα 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και τα 250 υπό μορφή δανείων στις χώρες που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία θα βοηθήσουν κράτη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία που αναμένεται να καταγράψουν φέτος ύφεση κοντά στο 10% σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ωστόσο, αν και όλα τα κράτη μέλη παραδέχονται ότι το πλήγμα φέτος στις οικονομίες τους θα είναι άνευ προηγουμένου και ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι σφοδρότερα πληγέντες, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές διαφωνίες. «Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά μας μέχρι να φθάσουμε σε μια συμφωνία και γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με επιστολή του τους ηγέτες των κρατών μελών ενόψει της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής.

Διάσταση απόψεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το ρήγμα έγινε ορατό και σε συνεδρίαση υπουργών την περασμένη Τρίτη, όπου οι εκπρόσωποι χωρών του βορρά, του νότου και της ανατολικής Ευρώπης εξέφρασαν αντίθετες απόψεις επί σημαντικών πτυχών της πρότασης της Κομισιόν, όπως το μέγεθος του Ταμείου, η ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων και τα κριτήρια για τη χορήγησή τους.

Το εγχείρημα περιπλέκεται και από το γεγονός ότι παράλληλα με το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και για τον επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό, οι διαπραγματεύσεις για τον οποίο ήταν ήδη ακανθώδεις πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία αντιδρούν σε μια «αμοιβαιοποίηση των χρεών», προτιμούν τα ποσά να διατεθούν υπό μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων και να μην καταλήξουν για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων, όπως η απουσία επενδύσεων, σε συγκεκριμένες χώρες.

«Όλοι έχουμε πληγεί απ’ αυτή την κρίση, που ασκεί σοβαρή πίεση σε όλους τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα ρεαλιστικό επίπεδο δαπανών», έγραψαν στους Financial Times οι ηγέτες των τεσσάρων αυτών χωρών, υπογραμμίζοντας ότι «το σημαντικότερο είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν προσεκτικά και μόνον εκεί που γνωρίζουμε ότι θα κάνουν τη διαφορά».

Πηγή: iefimerida.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα