Την άποψη ότι η Ελλάδα και κατ΄ επέκταση η Κρήτη έχασε μεγάλη ευκαιρία πριν από δυο χρόνια να θωρακίσει και να ενισχύσει την ελαιοπαραγωγή της, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκομίας Βασίλης Ζαμπούνης, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1, στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούνη, το 2022, την χρονιά δηλαδή όπου εξαιτίας μιας σειράς ευνοϊκών συγκυριών η Ελλάδα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα ελαιοπαραγωγής και εισέπραξε περισσότερα από 4 δις. Ευρώ από το λάδι, αν είχε επενδυθεί σωστά τότε μόλις το 10%, θα είχε θέσει τις βάσεις για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις φετινές δυσκολίες.
Ο κ. Ζαμπούνης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τότε εμείς λέγαμε ότι η χώρα χρειαζόταν δυο πράγματα: επίθεση για να ανοίξει νέες αγορές και άμυνα για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Αν είχαν γίνει αυτά με ένα μικρό μέρος των τότε κερδών και σε νέες αγορές θα είχαμε μπει και έργα όπως οι λιμνοδεξαμενές θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει. Δεν συνέβη τίποτα από τα δύο”.
Ο κ. Ζαμπούνης μίλησε και για την πτώση των τιμών του ελαιολάδου σε ολόκληρη την Μεσόγειο: “Είμαι στον χώρο του λαδιού πάνω από 40 χρόνια, τέτοια κατάρρευση τιμών δεν έχω συναντήσει ξανά. Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι που δεν περιμέναμε. Είναι ένα φαινόμενο με εξήγηση. Η παραγωγή, κυρίως στην Ισπανία που καθορίζει τα πράγματα, επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα. Να σας το πω αλλιώς: μετά από δυο χρόνια όπου έλειψαν από την αγορά 1,5 εκατομμύριο τόνοι, ήταν λογικό οι τιμές φέτος να επιστρέψουν στα παλιά τους επίπεδα. Στην πραγματικότητα μιλάμε για μια πρωτοφανή και απότομη διόρθωση των τιμών. Το περιμέναμε λοιπόν, αλλά πιο ομάλα και από τον Ιανουάριο. Εμείς πάντως , ως επιστημονική εταιρεία, είχαμε επομιστεί την ευθύνη να πούμε στους ελαιπαραγωγούς στις καλές χρονιές: πούλα και μετάνιωνε! Τα αποθέματα που κρατήθηκαν, και είναι μεγάλες ποσότητες και στην Κρήτη, με την προσοδοκία των καλύτερων τιμών, τώρα έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ. Και αν κάποιοι σκέφτονται να μπλέξουν εκείνα τα αποθέματα με φρέσκα λάδια, ας μην το κάνουν, θα είναι ό,τι χειρότερο: δεν θα σώσουν τα παλιά, θα χαλάσουν και τα καινούργια”.
Ο κ. Ζαμπούνης σημείωσε ακόμα ότι η φετινή ελληνική παραγωγή εξαιτίας της ανομβρίας θα είναι πιθανότατα κάτω από τους 200.000 τόνους, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή στην χώρα μας κινείται περί τους 250.000 τόνους,. Εξήγησε ότι μια καλή τιμή για έναν σωστό παραγωγό θα είναι 5,5 ευρώ το κιλό, και ότι κατά τη γνώμη του η ισορροπία στην αγορά θα επέλθει από την κατανάλωση: “Αν ο καταναλωτής αρχίσει πάλι να αγοράζει λάδι, τότε και η βιομηχανία θα αρχίσει πάλι να παράγει”.
Παράλληλα εξέφρασε και την απογοήτευση του από την στάση της πολιτείας.
Ακούστε εδώ όσα είπε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 ο Βασίλης Ζαμπούνης: