Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η «μάχη» των πυροσβεστών στην Κρήτη: Πυρκαγιές, επιχειρήσεις διάσωσης με 6 νεκρούς, ατελείωτη επιφυλακή και οφειλόμενα ρεπό

Πρέπει να διαβάσετε

«Διεκδικούμε το αυτονόητο, διεκδικούμε την αναγνώριση του επαγγέλματος του πυροσβέστη, του ενστόλου γενικότερα, ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Αντωνακάκης στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, στον απόηχο της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν την Δευτέρα εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα των πυροσβεστών, οι οποίοι πλέον, όπως τόνισε ο κ. Αντωνακάκης, αναμένουν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και να λάβουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κλιμακωτά από το 2026.

«Πολλοί πυροσβέστες αναγκάζονται να εργάζονται και σε άλλες δουλειές για να επιβιώσουν», σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας πως η πολιτεία διαχρονικά δεν δείχνει να αναγνωρίζει την συμβολή των πυροσβεστών τόσο σε περιστατικά καθημερινότητας, όσο και σε μεγάλες κρίσεις.

Ο κ. Αντωνακάκης αναφέρθηκε και στην στάση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης κ. Τουρνά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, αφού δεν απάντησε ποτέ σε αίτημα για συνάντηση που είχε υποβάλει η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων. «Μας στενοχώρησε η άρνηση του Υφυπουργού Κλιματικής κρίσης να συναντηθεί μαζί μας», δήλωσε.

Δύσκολη αντιπυρική περίοδος με «απλήρωτη εργασία»

Παρά την μη αναγνώριση των αυτονόητων οι πυροσβέστες, όπως σημείωσε ο κ. Αντωνακάκης, εξακολουθούν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο την δουλειά τους για την προστασία των πολιτών και της φύσης, την ώρα που ακόμη και οι υπάρχουσες συνθήκες εργασίας δεν είναι οι ενδεδειγμένες.

«Η αντιπυρική περίοδος βγήκε με το 45% σε επιφυλακή. Διπλάσια εργασία, απλήρωτη», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως πλέον η επιφυλακή έχει χάσει την σημασία της, αφού ενεργοποιείται ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως σύμφωνα με πρόσφατη συγκέντρωση στοιχείων για τα οφειλόμενα ρεπό, σε 136 υπαλλήλους της ΠΥ Κρήτης οφείλονται 30.800 8ωρες αναπαύσεις. «Αν το δούμε απλά πρέπει αυτοί οι 136 υπάλληλοι να απουσιάσουν από την εργασία τους για ένα χρόνο», σημείωσε και αποκάλυψε πως οι πυροσβέστες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τα οφειλόμενα ρεπό.

Από αμέλεια οι περισσότερες πυρκαγιές

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δυσκολία που παρουσίαζε η φετινή αντιπυρική περίοδος. «Δεν θυμάμαι άλλη τέτοια περίοδο, τόσο ξηροθερμική», σημείωσε.

Αφού έκανε έναν απολογισμό των δύσκολων πυρκαγιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα στο νησί, με τις περισσότερες πυρκαγιές να έχουν προκληθεί είτε από αμέλεια, είτε από στύλους του ΔΕΔΔΗΕ, αποκάλυψε πως υπάρχει πρόταση για πλήρη απαγόρευση της καύσης κλαδιών στη χώρα. «Δεν θα είναι άσχημο να μπει στο τραπέζι και να το δουν οι ιθύνοντες καλύτερα. Να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία, να απαγορευτεί καθολικά η καύση και να επιδοτηθούν οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι για να προμηθευτούν μηχανήματα καταστροφής κλαδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρήσεις διάσωσης: 6 νεκροί το πρώτο επτάμηνο του 2024

Τέλος αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση του μηχανισμού για επιχειρήσεις διάσωσης περιπατητών, οι οποίοι ξεκινούν την πεζοπορία ή ορειβασία χωρίς να έχουν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο κ. Αντωνακάκης έκανε λόγο για «επικίνδυνη και απαράδεκτη η συμπεριφορά περιπατητών στον ορεινό όγκο της Κρήτης». «Κινητοποιούμε δυνάμεις, κινδυνεύουν και οι διασώστες», τόνισε.

Συγκεκριμένα φέτος πραγματοποιήθηκαν μέχρι τον Αύγουστο 45 διασώσεις , 6 νεκροί και 18 τραυματισμοί στον ορεινό όγκο του νησιού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα