Στην τοποθέτηση της, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, για την έγκριση προϋποθέσεων και μοριοδότησης βρεφών και νηπίων κατά την ένταξη τους σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου Ηρακλείου, η Λίνα Ανδρουλάκη, δημοτική σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των αιτήσεων για ένταξη των παιδιών στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, όμως το πρόβλημα παραμένει διαχρονικά πολύ οξυμένο. Τα voucher που όντως πολλά παιδιά παίρνουν, καταλήγουν «δώρο–άδωρο» αφού οι θέσεις στους δημόσιους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς δεν επαρκούν, ενώ και στους ιδιωτικούς ο αριθμός των θέσεων με voucher είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μένουν τελείως εκτός.
Ο ολοένα και πιο αυξημένος αριθμός αιτήσεων δείχνει τις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών. Οι πραγματικές όμως ανάγκες, είναι αυτές που καθορίζονται όχι με βάση τις αιτήσεις, αλλά με βάση τον πραγματικό παιδικό πληθυσμό, αφού πρέπει ΟΛΑ τα παιδιά να βρίσκονται σε αυτές τις δομές».
Ανέδειξε: «Το απαράδεκτο καθεστώς με τα εισοδηματικά κριτήρια που αποκλείουν οικογένειες, οι οποίες σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τα υπόλοιπα έξοδα, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα τροφεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών».
Κάλεσε τη δημοτική αρχή: «Να πάρει άμεσα μέτρα ώστε το σύνολο των παιδιών να έχουν πρόσβαση στην δημόσια εκπαίδευση και προσχολική αγωγή, με ανέγερση νέων παιδικών και βρεφικών σταθμών με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Εν τω μεταξύ να αξιοποιηθούν τα δημοτικά κτίρια για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Να υπάρχει μέριμνα, με βάση τις ανάγκες, για δημόσιους βρεφικούς, παιδικούς, ΚΔΑΔ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι γονείς και ιδιαίτερα οι γυναίκες που επωμίζονται την φροντίδα των παιδιών, γεγονός που έχει ως συνέπεια να αποκλείονται από την εργασία, την κοινωνική και πολιτική ζωή, την δυνατότητα πρόσβασης σε πολιτισμό και αθλητισμό».
Μετά την τοποθέτηση της, προσχηματικά, η δημοτική αρχή είπε ότι συμφωνεί με την αναγκαιότητα κάλυψης των αναγκών, αλλά δεν δέχτηκε να αναλάβει καμία δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη να είναι όλα τα παιδιά σε δημόσιες δομές προσχολικής αγωγής, με κάλυψη των οικογενειών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Η προσχολική αγωγή, παρότι αναγκαία για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών, αντιμετωπίζεται διαχρονικά, από κεντρικό και τοπικό κράτος, ως κόστος και ταυτόχρονα πεδίο κερδοφορίας των ιδιωτικών δομών εις βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Οι δημότες έχουν πληρώσει ήδη και δεν μπορούν να βάζουν άλλο το χέρι στην τσέπη.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί από το κράτος και την τοπική διοίκηση:
- «Σύγχρονες εγκαταστάσεις δημόσιας προσχολικής αγωγής που να καλύπτουν το σύνολο των παιδιών. Κτίρια ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
- Στελέχωση με πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων (παιδαγωγικού, ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού).
- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.
- Κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων και τροφείων.-