«Η Κρήτη των αιώνων» είναι ο τίτλος ομώνυμου βιβλίου των εκδόσεων «Γραφικές Τέχνες Δετοράκης Α.Ε.», που σύμφωνα με την προλογική ιστορική αναφορά και το φωτογραφικό του ένθετο, η Κρήτη κατατάσσεται στην πρωτεύουσα θέση της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομικότητας.
Η Κρήτη είναι μια γη στη μέση βαθύχρωμου πελάγους. Ευρίσκεται ίσως στην ιδανικότερη γεωγραφική θέση σύμφωνα με την κοινή, αλλά και γενική επιστημονική ομολογία.
Οι διαφοροποιήσεις των κλιματολογικών συνθηκών και οι εναλλαγές των τοπίων από άκρη σε άκρη της Κρήτης είναι σημαντικές, που διαμορφώνουν διαφορετικές εικόνες μέσα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.
Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι οι βόρειες ακτές της παρουσιάζουν στοιχεία ακτών της Ευρώπης, ενώ αντίθετα οι νότιες ακτές ομοιάζουν με αυτές της Αφρικής.
Καμία άλλη περιοχή στον κόσμο δεν έχει τέτοιο εύκρατο και υγιεινό κλίμα, ούτε τον πλούτο και την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας της Κρήτης.
Η Κρήτη έχει στραμμένο το πρόσωπό της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και τα νώτα της προς την Αφρική και γι αυτό διαχρονικά η βόρεια Κρήτη είχε το προβάδισμα στην ανάπτυξη, έναντι της νότιας.
Σε ένα τέτοιο ιδανικό τόπο είναι φυσικό να γεννηθεί, να ζήσει και να μεγαλουργήσει ένας προνομιούχος λαός και να ανθίσει ο Μινωϊκός πολιτισμός, σημαντικότερος και αρχαιότερος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Να διαγράψει με την πορεία του στο πέρασμα των αιώνων, την πλουσιότερη ιστορία και πολιτιστική παράδοση, με τεράστια προσφορά στο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό, κατακτώντας επάξια τον τίτλο της ιστορικότερης νήσου όλων των εποχών.
Κι όπως ήταν φυσικό, αυτός ο Κρητικός επίγειος παράδεισος, προκάλεσε το ενδιαφέρον και τον ζήλο των άλλων λαών, με αποτέλεσμα ιστορικά η Κρήτη να έχει δεχθεί τις περισσότερες κατακτητικές επιβουλές από κάθε άλλη ξένη χώρα.
Από την χαραυγή του πολιτισμού της 6.000 π.χ. λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κρήτη βρίσκεται στο σταυροδρόμι των γεγονότων της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής ιστορίας.
Οι πρώτοι κάτοικοι που ήκμασαν στην Κρήτη ήταν οι Μινωίτες. Ακολούθησαν οι Δωριείς το 1100 π.χ. και μια σημαντική περίοδος παρακμής μέχρι το 69 μ.Χ. που την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Ακολούθησε η Βυζαντινή περίοδος για την Κρήτη 330 μ.Χ. και το 824 κατελήφθη από τους Άραβες. Το 961 επανασυνδέθηκε με την Βυζαντινή αυτοκρατορία μέχρι το 1204 όπου παραχωρήθηκε στους Ενετούς.
Ήταν μια περίοδος μέχρι το 1669 όπου η Κρήτη υπήρξε φορέας μεγάλου πολιτισμού, στο εμπόριο, τις τέχνες και στα γράμματα. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η Κρήτη γνώρισε τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της, μέχρι το 1898 όταν με επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης, το Κρητικό ζήτημα λύθηκε προσωρινά μέχρι και το έτος 1913 όπου η νήσος ενώνεται οριστικά με την Ελλάδα.
Η Ελευθερία ξαναγύρισε στην Κρήτη ύστερα από επτά αιώνες. Όμως και στα χρόνια της δουλείας, ο Κρητικός λαός έγραψε τη δική του ιστορία και με το παράδειγμά του μετέδωσε στους λαούς της γης ένα άλλο δικό του διαφορετικό πολιτισμό. Ένα πολιτισμό που γράφτηκε με το θάρρος, την ελπίδα, την πίστη, την ενότητα, τον αγώνα, τις θυσίες και το αίμα του λαού της Κρήτης.
Σε λίγες ημέρες σε όλη την Κρήτη θα γιορταστεί πάλι μια επέτειος της σύγχρονης ιστορίας του Κρητικού Λαού, της Μάχης της Κρήτης. Ήταν η τελευταία φορά που η Κρήτη προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και κέρδισε το δίκαιο θαυμασμό, κατά την εισβολή των Γερμανών, το Μάιο του 1941. Η θρυλική Μάχη της Κρήτης και η γενναία αντίσταση του λαού της την περίοδο της Κατοχής, έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες ιστορίας και πολιτισμού της ανθρώπινης κοινωνίας, για το δικαίωμα της ζωή, της τιμής και της ελευθερίας των ανθρώπων.
Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία γι’ αυτό και κάθε λαός έχει υποχρέωση να την γνωρίζει. Τούτες τις μέρες όλοι οι Κρητικοί όπου κι αν βρίσκονται, ενθυμούνται το μεγάλο ιστορικό μήνυμα που εκπέμπει η εορτή της επετείου για τη Μάχη της Κρήτης και αισθάνονται υπερήφανοι για την ιστορία της πατρίδας των «της Κρήτης των αιώνων».