«Η Ελλάδα, λόγω των νησιών της και των πολλών περιοχών της που λειτούργησαν ως κλειστές κοινωνίες αναδύει πολλές και σπάνιες κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς. Στην ουσία τα νησιά μας όπως η Κρήτη, η Μήλος, η Νάξος, η Χίος, η Μύκονος, η Μυτιλήνη είναι φυσικά «πάρκα» τέτοιων ασθενειών» ανέφερε στον ΣKAΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Άρης Αναστασάκης.
«Αυτό μπορεί αν συμβεί σ’ όλες τις κλειστές κοινωνίες ώστε νοσήματα που θεωρούνται σπάνια στον γενικό πληθυσμό, να υπάρχουν περιοχές που να αποτελούν ένα δημόσιο πρόβλημα υγείας» επισήμανε.
«Η προσπάθειά μας» συμπλήρωσε «στην οποία πολύτιμος συνεργάτης είναι το ΙΤΕ μέσω των Ινστιτούτων Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής, είναι να κάνουμε πιο ακριβείς διαγνώσεις ώστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ευστοχία τα προβλήματα των πολιτών, εξατομικεύοντας τα. Αποσκοπούμε λοιπόν από όλο αυτό να δημιουργήσουμε νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία. Στην Ελλάδα αρχίζουμε την προσπάθεια από τις κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς που είναι γενετική η αιτία τους».