«Οι κρητολογικές σπουδές εντάσσονται σήμερα σε ένα διεθνές περιβάλλον και αυτή είναι και η δική μας φιλοδοξία. Θέλουμε να συμμετέχουμε στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι και να προωθούμε την ιστορία του τόπου. Θέλουμε όλες τις περιόδους της κρητικής ιστορίας να τις καταστήσουμε ορατές σε ένα διεθνές επιστημονικό κοινό» επισήμανε, μεταξύ άλλων, στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ, καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξης Καλοκαιρινός με αφορμή τη διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου.
Με τη διοργάνωση του Συνέδριου, το οποίο θα γίνει στην πόλη του Αγίου Νικολάου, από την Τετάρτη 6 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, ο θεσμός του μεγάλου διεπιστημονικού forum συμπληρώνει την έκτη δεκαετία συνεισφοράς στην ανάπτυξη και διάχυση της κρητολογικής γνώσης.
Θεματικός άξονας του Συνεδρίου για όλα τα Τμήματά του, Προϊστορικό και Αρχαίο Ελληνικό, Βυζαντινό και Μεσαιωνικό και Νεότερο, είναι «Ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες, επαναστάσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς την επόμενη χρονιά συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα υπάρχει ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή της Κρήτης στους αγώνες του 1821, «που βέβαια για το νησί δεν απέδωσε ότι για την Ηπειρωτική Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος της νησιωτικής χώρας, ήταν όμως μια πολύ έντονη ιστορική στιγμή για την Κρήτη. Όμως το θέμα είναι γενικότερο, δηλαδή μιλάμε για ανατροπές, ρήξεις, ασυνέχειες και επαναστάσεις σε όλη την κρητική διαχρονία» ανέφερε ο κ. Καλοκαιρινός.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η ιστορική έρευνα δεν έχει τέλος και είναι αλήθεια ότι η ιστορία της Κρήτης έχει τόσο πυκνή διαστρωμάτωση που όσο κι αν σκάψεις, πάντα θα χρειάζεται να σκάψεις πιο βαθειά. Οι κρητολογικές έρευνες ήταν στα σπάργανα όταν άρχισαν τα κρητολογικά συνέδρια και μάλιστα το 1961 που διοργανώθηκε το πρώτο, εγκαινιάζοντας και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ξεκίνησε ως διεθνές, γεγονός πολύ πρωτοποριακό για την εποχή».
Ο κ. Καλοκαιρινός συμπλήρωσε ότι «οι κρητολογικές σπουδές, αν και υπήρξε μια πλούσια προϊστορία με τον Χατζιδάκη, τον Ξανθουδίδη και μια ανασκαφική ιστορία που μας πηγαίνει στον 19οαι., ωστόσο την ουσιαστική αφετηρία τους έχουν με το κρητολογικό συνέδριο ενώ σημαντική υπήρξε η έκδοση επίσης από την ΕΚΙΜ των «Κρητικών Χρονικών», ένα από τα παλαιότερα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα, που ξεκίνησε στα 1947».