Η Κρήτη αποτελεί ένα «σταυροδρόμι» ρύπανσης καθώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχεται αέριες μάζες από μεγαλουπόλεις με αυξημένους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλο project καταγραφής αυτών των δεδομένων με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Η Κρήτη λόγω της τοποθεσίας της είναι ένα σταυροδρόμι αέριων μαζών. Δέχεται επιπτώσεις από ολόκληρη την υφήλιο. Από την Ευρώπη και την Αφρική μέχρι την Κίνα και την Ινδία. Πρόκειται για αέριες μάζες που κουβαλούν και ρύπανση ειδικά στις περιπτώσεις που προέρχονται από πόλεις με πολύ υψηλούς δείκτες ρύπανσης» τόνισε χαρακτηριστικά στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Μιχαλόπουλος.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ερευνητικές υποδομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πανάκεια» για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σταθμός περιβαλλοντικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης που λειτουργεί στη Φοινοκαλιά Λασιθίου έχει κομβικό ρόλο στην πανελλαδική … εκστρατεία για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Η ερευνητική υποδομή στο Λασίθι θα χαρτογραφήσει τις πηγές ρύπανσης στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα από την έρευνα θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα και θα βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα σε περαιτέρω παρεμβάσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας», σημείωσε ο κ.Μιχαλόπουλος.
Υπολογίζεται ότι ο αέρας που αναπνέει το 90% των ανθρώπων μπορεί να χαρακτηριστεί ως τοξικός. Συνεχώς νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής στην υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά τα οποία είναι και τα πλέον ευάλωτα στους ατμοσφαιρικούς ρυπαντές. H πανελλαδική υποδομή για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής (ΠΑΝΑΚΕΙΑ/ PANACEA) αποτελεί την μοναδική ολοκληρωμένη Ερευνητική Υποδομή για τη σύσταση της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σωτήρης Μεταξάς