Η Κρήτη ως πόλος προσέλκυσης και βιομηχανικών επενδύσεων

Πρέπει να διαβάσετε

Τα προβλήματα της βιομηχανικής περιοχής Ηρακλείου στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΣΕΒ

Για τον ΣΕΒ το Ηράκλειο αλλά και ευρύτερα η  Κρήτη πρέπει και μπορεί να αναδειχτεί σε ένα δυναμικό περιφερειακό πόλο επιχειρηματικής ανάπτυξης, προσελκύοντας εξίσου μαζί με το τουριστικό επενδυτικό ενδιαφέρον και το βιομηχανικό.

Αποτελεί ένα μοναδικό παραγωγικό οικοσύστημα, καθώς συνδυάζει εξαιρετική πρωτογενή παραγωγή, τεχνολογικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ διαθέτει, ήδη, και σημαντικές εγκατεστημένες επιχειρήσεις που εξάγουν και καινοτομούν, όπως τα Πλαστικά Κρήτης, ο όμιλος Καράτζη και η Megaplast.

Οι παράγοντες αυτοί προσδίδουν αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό προβάδισμα για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά παράλληλα δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες, που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ωστόσο, το νησί εξακολουθεί να έχει ανάγκη από σημαντικές υποδομές (ένα νέο αεροδρόμιο, ηλεκτρική διασύνδεση για μείωση του κόστους ενέργειας, ολοκλήρωση και συντήρηση του βόρειου οδικού άξονα, εγγειοβελτιωτικά έργα, κ.α. ) και άρα υποστήριξη για να μπορέσει να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα φέρουν καλά αμειβόμενες δουλειές και ανάπτυξη.

Ο ΣΕΒ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη βιομηχανική και ευρύτερα επιχειρηματική δραστηριότητα της Κρήτης, έχοντας, ήδη, πραγματοποιήσει μια σειρά από στρατηγικές συνεργασίες με τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της πόλης και του νησιού, όπως το Σύνδεσμο Εγκατεστημένων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, στην ετήσια εκδήλωση του οποίου βρεθήκαμε, αλλά και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης. Οι συνεργασίες αυτές σκοπό έχουν να φέρουν τον ΣΕΒ πιο κοντά στις τοπικές επιχειρήσεις, τα προβλήματά τους αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες του νησιού.

Οι συνεργασίες αυτές έχουν, ήδη, φέρει τα σημαντικότερα ζητήματα της βιομηχανικής περιοχής του Ηρακλείου στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του ΣΕΒ, τόσο στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης όσο και της Κεντρικής Διοίκησης στην Αθήνα, και έχουμε ξεκινήσει να διεκδικούμε από κοινού την επίλυσή τους.

Ο κανονισμός λειτουργίας του επιχειρηματικού πάρκου, οι χρεώσεις και οι υπηρεσίες της ΕΤΒΑ, τα δημοτικά τέλη, κ.α. αποτελούν θέματα  που γνωρίζουμε ότι απασχολούν τις επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής του Ηρακλείου και είναι και για εμάς θέματα πρώτης γραμμής.  

Ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, προωθεί τα αιτήματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων σε όλες τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, γιατί θέλει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Επειδή θεωρεί ότι η βιομηχανία πρέπει να είναι εγκατεστημένη με οργανωμένο τρόπο ώστε να σέβεται το περιβάλλον και να τηρεί τους κανόνες.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, ξεκινάμε μια μεγάλη μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης, όπου θα καταγραφεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, οι τεχνολογικές αλλαγές, οι πληγές που αφήνει πίσω της η κρίση αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται. Μαζί θα συντάξουμε έναν περιφερειακό οδικό χάρτη ανάπτυξης ώστε να πετύχουμε τον εθνικό στόχο αύξησης του μεριδίου της μεταποίησης από 9% σε 12% του ΑΕΠ.

Επιπλέον καθώς οι τρέχουσες και μελλοντικές αλλαγές στη βιομηχανία (σε ανάγκες και δυνατότητες) χρειάζονται και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, η μελέτη θα εξετάσει τους λόγους αδυναμίας σύνδεσης δεξιοτήτων με τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με την έντονη περιφερειακή διάσταση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και πόρων, η καταγραφή αυτή μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το σχεδιασμό του επόμενου ΕΣΠΑ που συζητείται αυτόν τον καιρό και το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη.

Για την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης θα βρεθούμε ξανά στο νησί τις προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να συζητήσουμε για την αναπτυξιακή προοπτική της τοπικής οικονομίας και να αναδείξουμε τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες για περισσότερες επενδύσεις. Χωρίς σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο, δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

Άλλα Πρόσφατα