Όλο και περισσότερα ζευγάρια απευθύνονται σε ειδικούς για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή καθώς οι διεθνείς δείκτες αποτυπώνουν δυσκολίες στην τεκνοποίηση. Σύγχρονος τρόπος ζωής, ηλικία, διατροφή και μία σειρά από άλλοι παράγοντες παίζουν κομβικό ρόλο σε ένα φαινόμενο που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο νέες προκλήσεις για την επιστημονική κοινότητα.
Στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, ο διευθυντής της μαιευτικής/γυναικολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Αντώνης Μακρυγιαννάκης μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta.
«Μία στις οχτώ γέννες είναι αποτέλεσμα τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι ανάγκες διεθνώς αυξάνονται συνεχώς. Οι αιτίες είναι πολλές και αφορούν στην ηλικία του ζευγαριού αλλά και γενικότερα στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η επιστήμη έχει σήμερα τα «εργαλεία» να εξατομικεύει τα περιστατικά και να εξετάζει τα αίτια της υπογονιμότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυγιαννάκης.
Μάλιστα στην Κρήτη παρέχονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Η Κρήτη είναι κέντρο αναπαραγωγής. Αποτελεί πόλο έλξης για κορυφαίους επιστήμονες. Σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθεί κορυφαίο συνέδριο με θέμα όλες τις εξελίξεις στον κλάδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μακρυγιαννάκης.
Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα είναι πρόεδρος σε διεθνές συνέδριο με θέμα «From Implantation to Early Pregnancy»
Σαράντα ξένοι κι Έλληνες κορυφαίοι επιστήμονες συμμετέχουν ως ομιλητές με στόχο την παροχή τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης όσον αφορά στην γονιμότητα, την διατήρησή της γονιμότητας (Fertility Preservation), την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων αποβολών (Recurrent Miscarriages ), το παιδί τριών γονέων μέσω της τεχνικής της μεταφοράς μιτοχονδρίων (Mitochondrial Transfer) αλλά και την αξιολόγηση της γυναίκας πριν προβεί στην διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF) .
Σωτήρης Μεταξάς