«Η Κρήτη ερευνητική πρωτεύουσα της Ελλάδας»

Πρέπει να διαβάσετε

Η Κρήτη επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την εξωστρέφεια των ερευνητικών και ακαδημαικών της ιδρυμάτων με συνεργασίες κορυφής που αναδεικνύουν μία ξεχωριστή προοπτική για ευρύ φάσμα θεμάτων από την καινοτομία μέχρι την επιχειρηματικότητα και από τον τουρισμό μέχρι τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Οι επαφές που πραγματοποίησε στην Κρήτη αντιπροσωπεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικής Επιστήμης και το θετικό κλίμα για τη σύνταξη Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του σημαντικότερου κέντρου ερευνών της Κίνας με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα του νησιού δείχνουν τη δυναμική της Κρήτης και το ισχυρό “brand” που έχουν κατακτήσει τα ιδρύματα του νησιού.

«Η Κρήτη έχει γίνει η ερευνητική πρωτεύουσα της Ελλάδας» δήλωσε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Καρακάσης σημειώνοντας την σπουδαιότητα για την Κρήτη να πραγματοποιεί συμφωνίες σε κορυφαίο επίπεδο για την παγκόσμια ακαδημαική και ερευνητική κοινότητα.

Το σύμφωνο συνεργασίας με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικής Επιστήμης δημιουργεί «γέφυρες» για τη σύναψη διεθνών συνεργασιών και επενδύσεων που δεν θα αφορούν αποκλειστικά στην έρευνα αλλά θα επεκτείνονται στον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά και σε άλλους αναπτυξιακούς κλάδους.

«Οι προοπτικές είναι πολύ σημαντικές. Οι πρώτες επαφές έγιναν σε θετικό κλίμα. Το επόμενο βήμα είναι η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με την Κινεζική Ακαδημία όπου θα προσδιορίσουμε συγκεκριμένους στόχους βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Καρακάσης.

Η κινεζική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Ελλάδα όπου μετείχε σε φόρουμ συνεργασίας στην Αθήνα, αλλά και για την υπογραφή συμφωνίας ίδρυσης κέντρου Κινεζικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επίσης έγινε γνωστό, ότι, η Κινεζική Ακαδημία CASSA, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κέντρο ερευνών και ανάλυσης σκέψης της Κίνας, ιδρύθηκε το 1977 και διαθέτει δεκάδες ερευνητικά κέντρα, 4.200 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 3.200 ερευνητές.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα