Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Η Κρήτη χάνει με γρήγορους ρυθμούς την ακτογραμμή της»

Πρέπει να διαβάσετε

Σήμα κινδύνου για το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα και ήδη οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Το ποσοστό των ακτών της Κρήτης που έχουν υποστεί διάβρωση φτάνει το 65% και οι επιπτώσεις αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραγόντων από το περιβάλλον μέχρι την οικονομία και από τον τουρισμό μέχρι τις επενδύσεις.

Για το φαινόμενο μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο ερευνητής του ΙΤΕ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας Νίκος Καμπάνης.

«Έχουμε διαπιστώσεις από τις μετρήσεις που γίνονται ότι η τάσεις στη διάβρωση των ακτών είναι τα τελευταία χρόνια αυξητικές. Υπάρχουν παραλίες, κυρίως στα βόρεια παράλια του νησιού που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη. Πρόκειται για παραλίες που δέχονται ανθρωπογενείς πιέσεις και στην πορεία του χρόνου θα χαθούν αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις. Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των ακτών της Κρήτης, που αγγίζει το 65%, έχει υποστεί διάβρωση. Η Κρήτη σταδιακά χάνει μέρος της ακτογραμμής της καθώς μειώνεται το μέγεθος των παραλιών της», τόνισε ο κ.Καμπάνης.

Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών είναι περιβαλλοντολογικό αλλά και κατά κύριο λόγο οικονομικό, το οποίο στοιχίζει ακριβά στην περιβαλλοντολογική ισορροπία και στην οικονομία της χώρας. 

Η εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής παραμένει «φτωχή» καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα στην κρίσιμη παράκτια ζώνη ενισχύεται αντί να αποτρέπεται.

Εξίσου σημαντικό ρόλο στην έξαρση του φαινομένου παίζει και η κλιματική αλλαγή. «Η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και η εντατικοποίηση των καιρικών φαινομένων επιτείνουν το φαινόμενο. Οι ακτές της Κρήτης είναι επίσης ευαίσθητες γεωλογικά: έχουν μικρές κλίσεις και μικρόκοκκη άμμο που παρασύρεται εύκολα», σημείωσε ο κ. Καμπάνης και πρόσθεσε πως «το κύριο μέρος της τουριστικής υποδομής της Κρήτης βρίσκεται στην παράκτια ζώνη. Επομένως δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε για στρατηγικές λύσεις. Τα τελευταία χρόνια πάντως προκρίνεται το μοντέλο φυσικών λύσεων με ήπιες παρεμβάσεις».

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα