Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
16.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Η Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» – Τι εξηγεί η Μ. Γκάγκα για την υπερμεταδοτική μετάλλαξη που προβληματίζει

Πρέπει να διαβάσετε

Καθησυχαστική για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Κράκεν εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN και στο Τώρα Μαζί. «Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα «Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα. Επομένως, δεν βλέπουμε ακόμα αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε. Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και όσα καταγγέλλονται για ανυπαρξία διαθέσιμων κλινών, διευκρίνισε ότι «Στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε τον ίδιο περίπου αριθμό ΜΕΘ για τα παιδιά. Γενικά, η πολιτική είναι να υπάρχουν ΜΕΘ εκεί που υπάρχει εμπειρία και τα παιδιά θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Διαχρονικά η κάλυψη στην Αθήνα δεν ξεπέρασε ποτέ το 60% και γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη. Άρα δεν είναι ότι δεν φτάνουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Για να φτιάξεις δομές υγείας πρέπει να είσαι βέβαιος ότι έχουν αρκετά περιστατικά ώστε το προσωπικό να έχει εμπειρία».

Παράλληλα, σημείωσε ότι προστίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας 50 κρεβάτια ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές, στα οποία θα μπορούν να νοσηλευτούν κρούσματα που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. «Δεν θα χρειαστούμε περισσότερες. Απλώς, επειδή, εμείς κρατάμε όλα τα κρούσματα κορωνοϊού και υπάρχει μια πιθανότητα επειδή είναι χειμώνας να έχουμε περισσότερα, είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να έχουμε περισσότερα κρεβάτια».

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη σε σιρόπια για παιδιά, αλλά σημείωσε ότι οι γονείς μπορούν να βρουν στα φαρμακεία παρακεταμόλη. «Η παιδιατρική εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαλύσουμε τα αναβράζοντα δισκία σε χυμό για τα παιδιά και να το πιουν. Άρα υπάρχουν οδηγίες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παραγωγή. Μπορούμε να παράξουμε όλα τα φάρμακα, που είναι σε έλλειψη. Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα τα δούμε στα φαρμακεία», είπε.

Σχετικά με τα φάρμακα για καρκινοπαθείς, σημείωσε ότι υπήρχε έλλειψη διεθνώς σε συγκεκριμένα σκευάσματα που  οι εταιρείες δεν ήθελαν να παράξουν αλλά η κυκλοφορία τους σήμερα έχεις αποκατασταθεί.

Ανησυχία για τους αναπνευστικούς ιούς: Μπορούν και «χτυπούν» πέντε διαφορετικοί, ταυτόχρονα – Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο

Πρωτόγνωρο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών είναι στο μεταξύ η ταυτόχρονη εμφάνιση 4-5 αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα στα παιδιά, δηλώνει ο παιδίατρος, ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, Σπύρος Μαζάνης, επισημαίνοντας μάλιστα πως σχεδόν ένα στα 10 παιδάκια που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας.

Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη τον τελευταίο μήνα, παρόλο που παρατηρείται αύξηση ήδη από τον Οκτώβριο. Καθώς προχωράμε στο χειμώνα, η νοσηρότητα θα αυξηθεί και άλλο. Αυτό το κύμα θα χειροτερεύσει τους επόμενους δύο μήνες, και η κορύφωση αναμένεται από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, λέει ο κ. Μαζάνης, στο Πρακτορείο FM.

Τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου

Σε αυτό το σημείο, παραθέτει τα τρία χαρακτηριστικά της υγειονομικής περιόδου που τώρα διανύουμε:

«1. Η ταυτόχρονη αύξηση και παρουσία 4-5 ιών, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών και κάτι τέτοιο δεν είχαμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια

2. Η έλλειψη φαρμάκων για τη σωστή θεραπεία και αντιμετώπιση της νοσηρότητας και

3. η έλλειψη κλινών τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού η αυξημένη νοσηρότητα έφερε και αυξημένες εισαγωγές».

Για το θέμα των παιδιατρικών ΜΕΘ που είναι σε έλλειψη στη χώρα μας -ειδικά στην περιφέρεια, και δη στην Κεντρική Ελλάδα- ο κ. Μαζάνης αναφέρει πως είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν παρουσιάστηκε τώρα ξαφνικά, απλά τώρα φάνηκε περισσότερο, λόγω έξαρσης της νοσηρότητας.

Πολύωρες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς λόγο – Τι να κάνουν οι γονείς

Όσον αφορά στις αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία, ο παιδίατρος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι πολύωρες, γιατί φτάνουν εκατοντάδες παιδιά προκειμένου να εξεταστούν, ακόμη και για κάτι απλό, λόγω του ότι οι γονείς είναι φοβισμένοι.

«Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά παραμένουν πολλές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, οπότε κινδυνεύουν ακόμα και αν δεν έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να κολλήσουν τελικά. Και το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνονται πάρα πολύ τα νοσοκομεία. Για αυτό συστήνουμε στους γονείς να απευθύνονται πρώτα στον παιδίατρο, ώστε εκείνος να ασκήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και αυτός να κρίνει αν το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Άλλωστε το 74% των παιδιών παρακολουθούνται από προσωπικούς παιδιάτρους».

Στο ερώτημα ποιος ιός είναι επικρατέστερος αυτή τη στιγμή στα παιδιά, γρίπη, Covid, ή RSV, ο ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων απαντά ότι είναι μοιρασμένα, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται κάποια μεγαλύτερη έξαρση του ενός ιού από τον άλλο.

Η αλλαγή συμπεριφοράς του RSV

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα επικρατούσε η γρίπη σε μεγάλο βαθμό, άρχισε να παίρνει κεφάλι ο κορονοϊός τις τελευταίες ημέρες και αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα πολύ αυξημένο της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, οδεύοντας προς το Φεβρουάριο. Ο δε RSV, που συνήθως επικρατεί στα μικρά παιδάκια κάτω των δύο ετών, έχει αλλάξει συμπεριφορά και πλέον βλέπουμε να κολλάνε και τα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται παιδιά έως 16 ετών, αλλά περισσότερο νοσηλεύονται παιδάκια κάτω του ενός έτους, γιατί αυτά πλήττονται περισσότερο από τον RSV, ο οποίος τους προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια. Ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το διάστημα λέει ο παιδίατρος είναι, εκτός από την τήρηση μέτρων προστασίας, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών.

Όσο περισσότερο λίπος τόσο μεγαλύτερο ιικό φορτίο

«Και αυτό μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: 1.την καλή διατροφή (φρούτα, χόρτα, καλό κρέας, όχι τηγανητά και γλυκά) 2. τον καλό ύπνο, τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο και 3. την άσκηση. Οι βιταμίνες που κάποιοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους είναι σχεδόν άχρηστες, γιατί δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γονείς έχουν μία ψευδαίσθηση ότι προσφέρουν κάτι στο παιδί τους, αλλά αυτό δεν είναι αληθές».

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς στην καταπολέμηση των ιών είναι η παχυσαρκία, λέει ο κ. Μαζάνης και αυτό γιατί το λίπος αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι ιοί οι οποίοι είναι λιποτρόφοι, δηλαδή όσο περισσότερο λίπος έχει ένα παιδί τόσο περισσότερο οι ιοί αυτοί πάνε στο λίπος και πολλαπλασιάζονται, οπότε αυτά τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

Τέλος, όσον αφορά στις μάσκες, ο κ Μαζάνης λέει ότι «εμείς συστήνουμε να φοράνε μάσκες προαιρετικά, τα παιδιά που έχουν κάποια ευπάθεια, ή αυτά που διαμένουν με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ή με βρέφη».

 

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα